Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor gazdasági semlegességet hirdetett

10perc.hu
2024. 09. 10.
Orbán Viktor gazdasági semlegességet hirdetett

Orbán Viktor új koncepciót hirdetett meg, a gazdasági semlegességet.

A Fidesz hagyományos kötcsei találkozóját követően ezúttal nemcsak szivárogtak információk a sajtónak, hanem maga Orbán Viktor osztott meg egy videót a beszédéről a YouTube-on


A miniszterelnök új koncepciót hirdetett meg: a gazdasági semlegességet, amelynek lényege, hogy Magyarország nem kíván választani Kelet és Nyugat között.

Orbán Viktor szerint ellen kell állni a blokkosodásnak és meg kell őrizni a gazdasági függetlenséget. "Nem szabad hagyni, hogy rákényszerítsenek, hogy válasszunk Kelet és Nyugat között" – hangsúlyozta. A miniszterelnök szerint a Kínától kapott hitel mellett Japánból és Katarból is érkezik kölcsön, bár ezekről nem közölt részleteket.

Elmondta, hogy jelenleg az amerikaiaknak ugyanannyi befektetése van Magyarországon, mint a kínaiaknak, és náluk csak a németek fektettek be többet. Hozzátette, hogy Magyarország arra törekszik, hogy Kína is megvásárolhassa a magyar termékeket.

A gázellátás biztonságára is kitért: szerinte nem véletlen, hogy Magyarország gázmezőket vásárolt, és ha Ukrajna januárban elzárja a gázcsapokat, akkor a törökországi vezetéken keresztül továbbra is biztosítani tudják az ellátást.

Üzent az Egyesült Államoknak is, mondván technológiai semlegességet akar.

„Ha a kínai technológia jobb, akkor azt fogják használni.”

Orbán szerint az első Trump-kormány idején is komoly viták voltak erről az amerikaiakkal.

Az új gazdasági irányvonal és a miniszterelnök nyílt üzenetei egyértelműen jelzik, hogy Magyarország saját útját kívánja járni a nemzetközi gazdasági színtéren.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldala

További cikkek