Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A felnőttképzésre járó diákoktól is elveszik a mobiltelefonjaikat

10perc.hu
2024. 09. 05.
A felnőttképzésre járó diákoktól is elveszik a mobiltelefonjaikat

Az új oktatási rendelet értelmében minden diák, beleértve a felnőttképzésben részt vevőket is, köteles leadni okoseszközeit az iskolában.

A 2024 szeptemberében életbe lépett új oktatási rendelet minden diákra vonatkozik, életkortól és képzési formától függetlenül, így a felnőttképzésben részt vevő tanulók sem kivételek. Az új szabályok értelmében a tanítás kezdetén minden diák köteles leadni mobiltelefonját és egyéb okoseszközeit. A szabályozás célja, hogy a tanórák zökkenőmentesebbek legyenek, ugyanakkor komoly felháborodást váltott ki, különösen az esti iskolákban tanuló felnőttek körében, akik nehézségekkel szembesülnek a családi kapcsolattartásban - írta meg a Népszava.

Az Eduline beszámolója szerint egy vidéki gimnázium esti tagozatán tanuló, 43 éves diák így nyilatkozott: „43 éves vagyok, esti iskolában járok és hamarosan érettségizek. A tanév első napján tőlünk is elvették az okoseszközöket. Ezt még a velem nagyjából egykorú tanárnő is nevetségesnek tartja.” A diák sérelmezte, hogy az iskolai órák alatt gyerekei és családtagjai nem tudják elérni őt, ami egy komoly életviteli problémát jelent számára. Több esti iskolába járó diák hasonló problémákat említett, hiszen munkájuk és családi kötelezettségeik mellett nehézséget okoz, hogy a tanórák ideje alatt elérhetetlenné válnak.

A rendelet nemcsak a diákokra, hanem a pedagógusokra is vonatkozik. A Belügyminisztérium által kiadott szabályozás szerint a tanárok is csak oktatási célokra használhatják mobiltelefonjaikat és más digitális eszközeiket a tanórák alatt. Egyes iskolákban a diákok reggelente bélelt borítékban adják le telefonjaikat, míg más intézményekben dobozokban vagy bőröndökben tárolják azokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője arról számolt be, hogy sok helyen külön megoldásokat alkalmaznak a mobiltelefonok biztonságos tárolására, de a rendelet végrehajtása iskolánként eltérő lehet.

Címkék:
#Oktatás

További cikkek