Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Quaestor-ítélet: Tarsoly Csaba 13 év fegyházbüntetést kapott

10perc.hu
2024. 09. 02.
Quaestor-ítélet: Tarsoly Csaba 13 év fegyházbüntetést kapott

Tarsoly Csabát, a Quaestor-csoport volt vezérét, első fokon 13 év fegyházra ítélte a bíróság, emellett eltiltották a vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől és tíz évre a közügyektől is.

Tarsoly Csabát, a Quaestor-per elsőrendű vádlottját, 13 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, és eltiltották a gazdasági társaságokban vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől, valamint tíz évre a közügyektől is - közölte a Telex.

Az ítélet az ország történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalásához kapcsolódik, amelyben Tarsoly és társai több mint 77 milliárd forintos kárt okoztak ügyfeleiknek.

A bíróság az ügyben több más vádlottat is elítélt, például M. Zsoltot, aki 16 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottak bűnszervezetben, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolták meg. A tárgyalássorozat során kiderült, hogy a Quaestor-csoport évtizedeken át manipulált értékpapírokkal és bocsátott ki fiktív kötvényeket, amelyek révén hatalmas pénzügyi visszaéléseket követtek el.

Az ügy bírósági szakasza során Dr. Steiner Gábor bíró kijelentette, hogy az ügyészség hat hónap alatt világszínvonalú nyomozást folytatott le. Tarsoly védelme elsősorban arra irányult, hogy kizárják a terhelő bizonyítékokat, azonban a bíróság megállapította, hogy Tarsoly teljes mértékben tisztában volt a Quaestor-csoport által elkövetett bűncselekményekkel. A bíró hangsúlyozta, hogy a fiktív kötvények valójában nem rendelkeztek valódi értékkel, és azokat Tarsolyék csalárd módon használták fel.

A Quaestor-ügy kapcsán felmerült, hogy miként sikerülhetett ilyen hosszú ideig eltitkolni a bűncselekményeket. Steiner bíró szerint a munkavállalók egy része részt vett a bűncselekményekben, mások nem voltak érdekeltek, vagy nem ismerték fel a törvénysértéseket. Az ügy két felmentett vádlottjával kapcsolatban a bíró elmondta, hogy az ő bűnösségük akkor lett volna megállapítható, ha bizonyítékok lettek volna arra, hogy tudomásuk volt a Quaestor cégnél történő kötvényhamisításról.

A Quaestor-botrány 2015-ben robbant ki, amikor a cég öncsődöt jelentett, és kiderült, hogy évek óta fiktív kötvényeket bocsátott ki, valamint manipulált értékpapírokkal kereskedett. A Tarsoly vezette cégcsoport hosszú éveken keresztül titokban tartotta a visszaéléseket, amelyek végül több mint 200 milliárd forintos csalássá növekedtek.

További cikkek