Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága: két év alatt 800 ezer szavazót vesztett a párt

10perc.hu
2024. 08. 22.
Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága: két év alatt 800 ezer szavazót vesztett a párt

A Fidesz szavazótábora több mint 800 ezerrel csökkent az utolsó választások óta, a párt jelentős visszaeséssel szembesült a megyei és fővárosi területeken.

A Fidesz több mint 800 ezer szavazót veszített a 2022-es országgyűlési választásokhoz képest - derül ki a Political Capital elemzéséből, amely az Átlátszón jelent meg. A kutatás szerint az idei európai parlamenti (EP) választásokon a kormánypárt támogatottsága sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint amit a részvételi arány változása indokolna.

A 2022-es választásokhoz képest idén júniusban 16,25%-kal kevesebben mentek szavazni, míg a Fidesz szavazatainak száma 29,1%-kal csökkent, 2 809 238-ról 1 991 611-re. A részvételi arány csökkenése ugyan magyarázhatna 456 640 szavazatot, de a valóságban a visszaesés ennek majdnem kétszerese, 817 627 szavazat.

Az elemzés rávilágít, hogy a Fidesz támogatottsága az ország 3177 településéből 2684-ben csökkent, és csak 465 településen nőtt. Érdekes módon a legnagyobb mértékű szavazatnövekedés Északkelet-Magyarországon, elsősorban szegényebb településeken történt.

Az adatok szerint a Fidesz minden megyei jogú városban komoly veszteséget szenvedett, Debrecenben például 22 ezer szavazót vesztett. A fővárosi kerületekben is jelentős visszaesés figyelhető meg. A nem megyei jogú városok között Dunakeszin veszítette a legtöbb szavazót a kormánypárt, ahol 4259-cel csökkent a Fidesz támogatottsága. Ezt követi Cegléd, Szigetszentmiklós és Vác, ahol szintén nagy mértékben estek vissza a szavazatok.

Különösen feltűnő, hogy olyan városokban, mint Szigetszentmiklós, Jászberény, Hajdúszoboszló és Orosháza, ahol az elmúlt években jelentős tiltakozások voltak – például az akkumulátorgyárak miatt, vagy az oktatás és az egészségügy helyzete miatt – a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben csökkent.

Főkép forrása:
MTI/Veres Nándor (Résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök előadása alatt a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn)

További cikkek