Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Piráját találtak Magyarországon, veszélyforrást jelenthet

10perc.hu
2024. 08. 03.
Piráját találtak Magyarországon, veszélyforrást jelenthet

Július 5-én egy különleges és szokatlan fogásra bukkantak a Szolnok térségében található Alcsi Holt-Tiszában.

Egy gyümölcsevő piráját sikerült kifogni, amit Csonó Tibor örökített meg fényképen. Az eset nem mindennapi, hiszen a piráják ritka vendégek a magyar vizekben, és már korábban is csak ritkán találkoztak velük hazánkban - írja a kotivizig.hu.

Forrás: kotivizig.hu/Csonó Tibor

A piráját első alkalommal Magyarországon 1991-ben észlelték a paksi atomerőmű csatornájában, majd 2016-ban egy újabb példányra bukkantak egy bányatóban Abaújkert közelében. 

A legutóbbi, Alcsi Holt-Tiszából származó egyedről Csonó Tibor osztott meg fényképet, ami alapján a szakértők, köztük Sólyom Norbert biológus, azonosították a halfajt. 

Az egyedet az ismert külső jegyek, például a pikkelyek száma és az úszósugarak alapján pirapitingának (Piaractus brachipomus) határozták meg.

A pirapitinga jelenléte a magyar vizekben önmagában nem jelent közvetlen veszélyt, mivel ez a faj nem képes túlélni 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt. 

Azonban a trópusi halfajok megjelenése potenciális veszélyforrást jelenthet egy eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjedésére, ami súlyosan károsíthatja a helyi ökoszisztémát.

Sólyom Norbert biológus hangsúlyozza, hogy az akvaristák felelősséggel tartoznak a megunt vagy feleslegessé vált díszhalak kezeléséért. Ahelyett, hogy a természetes vizekbe engednék ezeket a halakat, javasolt inkább megpróbálni eladni vagy eladományozni őket, elkerülve ezzel az ökológiai kockázatokat. A természetes élőhelyek védelme érdekében fontos a felelős állattartás és az idegen fajok bevezetésének megelőzése.

Főkép forrása:
kotivizig.hu/Csonó Tibor

További cikkek