Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor több mint 100 milliárd forintot osztott szét egy éjszaka alatt

10perc.hu
2024. 08. 01.
Orbán Viktor több mint 100 milliárd forintot osztott szét egy éjszaka alatt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán éjszaka két kormányhatározatban több mint 100 milliárd forint átcsoportosításáról döntött.

Az átcsoportosított összegek jelentős része a Rezsivédelmi Alapból származik - számolt be róla a mfor.hu.

Az első határozat értelmében a Rezsivédelmi Alap 37 milliárd 191 millió forintját az Energiaügyi Minisztérium számára irányítják át, hogy Lantos Csaba miniszter kifizethesse a lakossági rezsiszámlák és az energia piaci, illetve hatósági ára közötti különbözetet. Ezen kívül a Honvédelmi Minisztérium is részesül a Rezsivédelmi Alapból, 3,5 milliárd forintot kap a sportingatlanok fenntartására.

A második határozat a Maradványelszámolási Alapból történő 57 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el. Ebből az összegből az NSÜ 10,6 milliárd forintot költhet ingatlanüzemeltetésre és 1,9 milliárdot beruházásokra. Továbbá a Honvédelmi Minisztérium 1,6 milliárd forintot kap sportági fejlesztési koncepciók megvalósítására.

További átcsoportosítások keretében a Pénzügyminisztérium 1,6 milliárd forintot kap beruházásokra, míg a Hungary Helps program 1,55 milliárd forint támogatásban részesül. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 18,5 milliárd forintot fordíthat kiemelt nemzetközi sportesemények és állami rendezvények lebonyolítására, amelyek valószínűleg az idei augusztus 20-i rendezvényeket is magukban foglalják.

A Bethlen Gábor Alap közel 5,5 milliárd forintot kap nemzetpolitikai célokra, míg vasút- és közútfejlesztésre több mint 2,6 milliárd forintot különítettek el. Ezen kívül 3,1 milliárd forintot fordítanak a Jedlik Ányos Gimnázium felújítására, új győri mentőállomás építésére, szekszárdi új könyvtár és levéltár létrehozására, valamint tanterem- és tanuszoda-fejlesztésekre.

További átcsoportosítások is történtek, összesen több mint 2,3 milliárd forint értékben. Ennek részeként 1,3 milliárd forintot vonnak el az NSÜ tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságoktól, amelyet közszolgálati médiaszolgáltatás támogatására irányítanak az Országgyűléshez. Ezen felül további elvonások érintik a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati infokommunikációs szolgáltatásait, külképviseletek beruházásait és nemzeti emlékhelyek támogatását. Az EU-tól érkezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RFF) 634 millió forintos hozzájárulásával a Miniszterelnöki Kabinetiroda 561 millió forinttal növelheti a fizetéseket, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium működésére 300 millió forintot fordíthatnak.

Főkép forrása:
Bocskor Andrea Facebook oldala

További cikkek