Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiszorulhat az Európai Kutatási Térségből a magyar tudósközösség az Erasmus miatt

10perc.hu
2024. 08. 01.
Kiszorulhat az Európai Kutatási Térségből a magyar tudósközösség az Erasmus miatt

Egy friss felmérés szerint nagy károkat tehet a magyar tudósok európai kutatásaiban az Erasmusból való kizárás.

Az Európai Unió Tanácsa 2022 decemberében kizárta 21 magyar egyetemet az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból összeférhetetlenségi problémák miatt. Ezen egyetemek olyan alapítványok irányítása alá kerültek, ahol a kuratóriumokban több kormányközeli személy kapott helyet, így kérdésessé vált az intézmények szakmai és gazdálkodási függetlensége. A kizárás következményeként a magyar tudományos közösség egyre inkább kiszorulhat az Európai Kutatási Térségből - közölte a Népszava.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke korábban figyelmeztetett, hogy a kizárás kárt okozhat a teljes magyar tudományos életnek. A Fiatal Kutatók Akadémiájának friss felmérése megerősíti ezeket az aggodalmakat. A felmérés több mint ötszáz, 31-45 év közötti kutató és egyetemi oktató válaszait dolgozta fel, és az eredmények szerint a válaszadók 40 százaléka már tapasztalta az EU-s források befagyasztásának negatív hatásait. Ezek a hatások nemcsak az érintett egyetemeket, hanem a teljes magyarországi tudományos közösséget sújtják.

A bizalom csökkenése a magyar partnerekkel szemben jelentős problémát okoz. A felmérésben részt vevők 9 százaléka arról számolt be, hogy nemzetközi partnereik ki akarták zárni őket az együttműködésből, függetlenül attól, hogy érintettek-e az EU-s felfüggesztésben. Továbbá, a válaszadók 20 százaléka jelezte, hogy a nemzetközi partnerekkel való kommunikáció sokkal nehezebbé vált, és előfordult, hogy a magyar kutatókat arra kérték, váltsanak munkahelyet.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a negatív hatások ellensúlyozására a válaszadók negyede külföldi állás keresését fontolgatja. Ez különösen aggasztó, mivel az ország éppen azokat a kutatókat veszítheti el, akik aktívan hozzájárulhatnának a magyar tudomány európai integrációjához. A Fiatal Kutatók Akadémiája szerint a magyar tudomány nemzetközi hírneve nagy csapást szenvedett el az EU-s források befagyasztása miatt. A károk csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy valamennyi hazai egyetem teljes jogú partnerként vehessen részt az európai együttműködési hálózatokban.

A megoldáshoz szükséges lenne, hogy a magyar kormány feloldja az aggályokat és garantálja az érintett egyetemek gazdálkodási és szakmai függetlenségét. Azonban a kormány idén januárban HU-rizont néven saját nemzetközi kutatási programot indított a kizárt egyetemek számára, amelyre 8 milliárd forintot különítettek el. A Fiatal Kutatók Akadémiája figyelmeztetett: a korlátozások nemcsak forrásmegvonást jelentenek, hanem a kutatói hálózatok gyengülését, a magyar tudományos közösség elszigetelődését és a képzési lehetőségek csökkenését is, amelyek mind alapvető fontosságúak a versenyképesség és a minőségi kutatás fenntartásához.


Címkék:
#Oktatás

További cikkek