Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Privát levélben kérte Orbán Viktor az EU vezetőit, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

10perc.hu
2024. 07. 16.
Privát levélben kérte Orbán Viktor az EU vezetőit, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

Orbán Viktor szerint szükség lenne az orosz kapcsolatok megújítására a béke miatt.

Orbán Viktor privát levélben szólította fel az Európai Unió vezetőit, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, miután Donald Trump jelezte, hogy béketárgyalásokat kezdeményezne Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást. A Financial Times értesülése szerint Trump a nemrégiben folytatott beszélgetésük során ezt elárulta Orbánnak, aki szerint az EU-nak most cselekednie kell - közölte a Telex.

Orbán Viktor szerint az EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdeményeznie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében. A miniszterelnök levelében kiemelte, hogy közelmúltbeli találkozói Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azt mutatják, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog”.

Az elmúlt két hétben Orbán Viktor négy országba látogatott el, kezdve Volodimir Zelenszkijjel Kijevben, majd Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozott. Ezt követően Pekingbe repült, ahol Hszi Csin-ping fogadta, végül pedig a washingtoni NATO-csúcson kezet fogott Joe Bidennel és találkozott a Floridában tartózkodó Donald Trumppal is. Orbán több alkalommal posztolt képeket az utazásairól, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin a találkozójuk utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt. Ez az Európai Unió vezetői körében felháborodást okozott. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon, és a biztosi kollégium sem fog Budapestre utazni.


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek