Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor átstrukturálta a miniszteri hatásköröket

10perc.hu
2024. 07. 03.
Orbán Viktor átstrukturálta a miniszteri hatásköröket

Az Orbán Viktor által történő átrendezés során a belügy- és az igazságügyi miniszter hatásköre csökkent, míg a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszter hatásköre jelentősen megnőtt.

Kedd este egy új kormányrendelet jelent meg, amely jelentős változtatásokat hozott a miniszterek hatáskörében - számolt be róla a HVG.hu.

Az új rendelet értelmében hagyományos belügyi feladatokat vesznek el Pintér Sándor belügyminisztertől és átadják Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének. Ide tartozik a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása. Emellett Rogán Antal hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is ezentúl.

A Belügyminisztérium hatásköréből az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül a vízgazdálkodás, kivéve a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmény engedélyezését, valamint a vízvédelem és a vízügyi igazgatási szervek irányítását. Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét is átadják Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, így az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatok tekintetében ő lesz a felelőse. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is újabb feladatokat kapott, beleértve az űrtechnológiát és a fogyasztóvédelmet, amit Tuzson Bence igazságügyi minisztertől vesz át. Emellett a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára is stratégiát kell alkotnia a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére.

A védelmi iparfejlesztés területén is új hatásköröket kapott, azonban a nemzetgazdasági és a honvédelmi tárca feladata közti határvonal továbbra sem világos. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter látja el a kormányközi koordinációt és nemzetközi képviseletet a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatban, továbbá ő határozza meg az ilyen típusú fejlesztések stratégiáját és irányait is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter további két hatáskört veszít el. Mostantól nem ő, hanem a nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel és a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait is Nagy Márton gyakorolja. Azonban egy kormányhatározat 10 milliárd forinttal megemelte a külképviseletek igazgatására fordítható összeget, amelyet a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra fenntartott keretéből vettek el.

Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának pozíciója is erősödött, mivel ő lesz felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért továbbá feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

Egyelőre azonban nem publikus a feladatátcsoportosítások oka.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

További cikkek