Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Aláírta Orbán Viktor új frakciója a Patrióták Európáért Kiáltványt

10perc.hu
2024. 07. 02.
Aláírta Orbán Viktor új frakciója a Patrióták Európáért Kiáltványt

Orbán Viktor Herbert Kickllel és Andrej Babiš-sal közösen aláírta a Patrióták Európáért kiáltványt.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben bejelentette, hogy Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen elfogadták a Patrióták Európáért kiáltványt - közölte a Telex.

Orbán szerint az európai politikát meg kell változtatni, és egy új korszak kezdődik, amelynek első lépése az új európai politikai frakció létrejötte lesz. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a június 9-i választás bizonyította, hogy a változás már elkezdődött Európában. „Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy vállalják a felelősséget, hogy „elindítják azt a frakciót, ami Európa legerősebb jobboldali tömörülése lesz”. A frakcióhoz az Európai Parlament szabályai szerint legalább hét tagállam képviselőinek kell csatlakoznia.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke történelmi új korszakról beszélt, amely a szabadság és a szuverenitás jegyében kezdődik Európában. Andrej Babiš volt cseh kormányfő szerint három fő prioritás köti össze a résztvevőket: a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem és a Green Deal víziója. A három párt, a Fidesz, az osztrák FPÖ és a cseh ANO közös frakciója aláírta a Patrióta kiáltványt, amely szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek, és vissza akarják adni a kontinens jövőjét az európai embereknek.

A szombati Magyar Nemzetben Orbán Viktor publicisztikában bírálta az Európai Uniót és a brüsszeli bürokratákat, akik szerinte romlásba akarják dönteni a kontinenst. A cseh ANO párt június 21-én bejelentette, hogy kilép a liberális Újítsuk meg Európát EP-frakcióból. Az Osztrák Szabadságpárt az EP-választást 25,5 százalékkal nyerte Ausztriában, és hat képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Orbán Viktor szerint napokon belül létrehozzák az új frakciót, amely már az EP július 16-án kezdődő nyitóülésén is részt vehet. A cseh ANO elnöke és az osztrák FPÖ vezetője is támogatja a kezdeményezést, amely az európai jobboldal megerősítésére irányul.


Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További cikkek