Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Felfüggesztenék Magyarország EU-s elnökségét, már 20 ezren aláírták a petíciót

10perc.hu
2024. 06. 27.
Felfüggesztenék Magyarország EU-s elnökségét, már 20 ezren aláírták a petíciót

A petíció szerzői szerint Magyarország jelenlegi politikai helyzete, az "Orbán-kormány" nem felel meg az Európai Unió alapelveinek és értékeinek.

A Magyarország európai uniós elnöksége ellen 20 ezer aláírás gyűlt össze, amelyet Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő és több európai parlamenti képviselő közösen küldött el az Európai Tanács elnökének - szúrta ki a 24.hu a Guardian cikkét.

A levélben a képviselők azt követelik, hogy függesszék fel Magyarország elnökségét, amely július 1-jén kezdődik, mivel szerintük az Orbán-kormány súlyosan sérti az EU alapvető értékeit és elveit.

Freund hangsúlyozza, hogy az uniós intézményeknek nem szabadna támogatást nyújtaniuk olyan kormánynak, amely jelentősen leépítette a jogállamot, korlátozta a választási és média szabadságot, és számos korrupciós ügybe keveredett. 

Az EP választások után különösen káros lenne, ha éppen Magyarország képviselné az európaiakat az uniós elnökség keretében.

Az Orbán-kormány politikáját diktatórikusnak és az EU alapelveivel összeegyeztethetetlennek tartják, és szankciókat sürgetnek annak érdekében, hogy az Európai Unió álljon szembe azokkal a kormányokkal, amelyek nem tartják tiszteletben az uniós értékeket és jogállamiságot. 

A levél szerzői szerint Magyarország jelenlegi politikai helyzete nem felel meg az EU-tagsághoz szükséges kritériumoknak, 

és ezért nem lenne helyes, ha az ilyen vezetés képviselné az Uniót az európai uniós elnökség keretében.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook

További cikkek