Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Óbudai korrupciós ügy: a legújabb fejlemények

10perc.hu
2024. 06. 20.
Óbudai korrupciós ügy: a legújabb fejlemények

A korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja is van, illetve több helyen nyomozási cselekményeket hajtottak végre.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) újabb bűnügyi akciót hajtott végre az óbudai korrupciós ügyben, amely során fiktív szerződések miatt nyomoznak az Óbudai Önkormányzattal szemben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat szerint a nyomozás nem érinti a hivatali dolgozókat - közölte a Telex.

Kedden újabb nyomozási cselekményeket hajtottak végre, amelyek során több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzatnál zajlottak eljárási cselekmények. Az akcióban 40 hivatalos személy vett részt, beleértve a Készenléti Rendőrséget is. Az ügyészség későbbre ígért részletes tájékoztatást a nyomozási cselekményekről.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata közleményében reagált az eseményekre, és együttműködtek az ügyészséggel. A nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amelyben márciusban is kértek be iratokat. Az önkormányzat szerint minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, kizárva a jogszerűtlenséget és a fiktivitást.

24.hu megerősítette, hogy a korrupciós ügyben már tíz gyanúsított van, és kedden "összehangolt eljárási cselekményeket" hajtottak végre az ügyben. Kihallgatták Czeglédi Gergőt, a III. kerületi alpolgármestert és egy önkormányzati cég vezetőjét, akiket őrizetbe vettek.

A gyanú szerint egy férfi, két reklámtevékenységet folytató cég ügyvezetőjeként, több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához szükséges engedélyek megszerzésében. A vesztegetési pénz leplezése érdekében fiktív szerződéseket kötöttek több gazdasági társasággal, amelyek valójában nem teljesítettek semmilyen szolgáltatást.

A nyomozó ügyészség szerint a kihallgatott öt ember ellen "vezető beosztású személy által elkövetett, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása" bűntettének gyanúja áll fenn. Az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított pedig bűnsegédként követte el a bűncselekményt.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szerdai közleményében jelezte, hogy csak az ügyészség sajtóközleményéből értesültek a gyanúsításokról és az őrizetbe vételekről. Hangsúlyozták, hogy minden kért dokumentumot átadtak, és megerősítették, hogy az önkormányzati szerződések mindegyike jogszerű és valós teljesítésen alapul. Bizonyítékaikat nyilvánosságra fogják hozni. Az ügyészség indítványozni fogja az őrizetbe vettek letartóztatását.

Főkép forrása:
Christo/Wikimedia Commons

További cikkek