Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csák János benyújtotta lemondását Orbán Viktornak

10perc.hu
2024. 06. 10.
Csák János benyújtotta lemondását Orbán Viktornak

Az interjú során Csák részletesen kifejtette döntésének hátterét és jövőbeni terveit.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek adott interjúban megerősítette, hogy benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

Csák elmondása szerint a miniszterelnök három fő feladatot bízott rá: egy ütőképes működési rendszer kialakítását, ciklusokon átívelő programok létrehozását és megfelelő utódok kijelölését. „A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van” – nyilatkozta Csák. Úgy érzi, a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni, így most elérkezett az idő, hogy átadja a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.

Csák határozottan kijelentette, hogy nem belefáradás miatt döntött a lemondás mellett. 

„Az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka” 

– mondta, hozzátéve, hogy a lojalitás és alkotóerő alapfeltételek a munkában.

Csák János régóta jó kapcsolatban áll Orbán Viktorral, aki megértette és elfogadta érveit a lemondás kapcsán. Csák elmondta, hogy a jövőben is Magyarország jövőképességén fog dolgozni, akár üzleti, akár kulturális vagy akadémiai területen.

Az innováció, a felsőoktatás, szakképzés és családügy terén elért eredményekre Csák büszke, azonban a kultúra területén több konfliktus övezte munkáját. „A kulturális ágazatban sikerült megindítani a kultúraváltást” – emelte ki, hangsúlyozva, hogy a közönségre gyakorolt hatás vált a legfontosabb céllá.

Csák elismerte, hogy a Zeneakadémia vezetőváltása speciális kihívásokat jelentett, de úgy véli, az idő megoldja a problémákat. „Az, hogy bizonyos körök rabul tartanak egyébként jobb sorsra érdemes intézményt, nagyon sajnálatos” – fogalmazott.

A jövőjéről Csák úgy nyilatkozott, hogy amíg a miniszterelnök nem fogadta el lemondását, nem lett volna becsületes dolog a jövőn gondolkodni. „Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás; nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat” – mondta, hozzátéve, hogy bármibe is kezd, nagy odaadással fogja végezni.

Főkép forrása:
Csák János Facebook oldal

További cikkek