Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Facebook törölte, majd visszaállította Orbán Viktor beszédét

10perc.hu
2024. 06. 03.
A Facebook törölte, majd visszaállította Orbán Viktor beszédét

A Facebook törölte, majd visszaállította Orbán Viktor beszédét az M1 Híradó oldalán, ami heves vitákat váltott ki a cenzúra és szabályozás kérdésében.

A Facebook eltávolította Orbán Viktor beszédét az M1 Híradó közösségimédia-oldaláról azzal az indokkal, hogy a tartalom:

„veszélyesnek minősített személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumokat osztottunk meg, illetve veszélyes személyeket és szervezeteket dicsőítettünk és támogattunk”.

Az eset nagy visszhangot keltett, és a köztévé azonnal felülvizsgálatot kért a döntés miatt. A Facebook végül engedett a kérésnek, és ismét elérhetővé tette Orbán Viktor margitszigeti beszédét - írja a hirado.hu.

Az M1 Híradóban ifjabb Lomnici Zoltán, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum szóvivője, élesen bírálta a Facebook lépését. Elmondta, hogy „egy uniós miniszterelnök beszédének az eltávolítása a belügyekbe történő durva beavatkozást jelenti.” Lomnici továbbá rámutatott arra, hogy a közösségi médiaóriások, mint a Facebook, gyakran nem fizetnek adót Európában, és adatgyűjtési módszereik is aggályosak.

A kormányközeli Századvég jogi szakértője szintén kritikát fogalmazott meg a Facebookkal szemben. Szerinte a platform cenzúrázási gyakorlata sérti az uniós alapjogokat, mivel „a közérdekű információ mindenkit megillet.” Ez a vélemény szerint a cenzúra egy olyan formája, amely akadályozza a szabad információáramlást és a demokratikus vitát.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek