Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Engedélyezheti a megfigyelő kamerákat a kormány Pekingnek

10perc.hu
2024. 05. 24.
Engedélyezheti a megfigyelő kamerákat a kormány Pekingnek

A döntés sajtóértesülések szerint Hszi Csin-ping látogatásakor született meg.

Nem nyilvános megállapodás született a magyar és a kínai vezetés között, amely szerint fejlett AI-val, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat telepíthetnek Magyarországra. A VSquare értesülései szerint az egyezség Orbán Viktor és Hszi Csin-ping találkozóján született meg, ahol azt is eldöntötték, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon. Ez lehetővé teszi számukra, hogy titkos küldetésekkel más uniós országokba is eljussanak - közölte a 24.hu.

A VSquare szerint a megállapodás célja a kínai befektetések és intézmények védelme, azonban aggasztó lehet Magyarország NATO-szövetségesei számára, hogy kínai hadsereghez vagy hírszerzéshez köthető, esetleg nyugati szankciók alatt álló technológiai cégek is részt vehetnek a projektben. A magyar kormány nem nyilatkozott az értesülésekkel kapcsolatban.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-listavezetője az Európai Bizottsághoz fordult a sajtóértesülések miatt. Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy a technológia használatáról szóló megállapodás több jogszabályt is sérthet, súlyosan veszélyeztetve a magyar és kínai állampolgárok biztonságát, valamint Magyarország szuverenitását. Donáth szerint a kínai technológia és a kínai cégek jelenléte az országban ellentétes a demokratikus működéssel, valamint a NATO és az EU értékeivel és érdekeivel.


Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek