387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Majdnem ötvenezer beteg várakozik tervezett műtétre Magyarországon

10perc.hu
2024. 05. 09.
Majdnem ötvenezer beteg várakozik tervezett műtétre Magyarországon

A tavalyi adatokat is meghaladja a várakozók száma.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 2024 májusában 47 071 beteg várakozik műtéti beavatkozásra az államilag finanszírozott egészségügyben. 

Ez a szám az elmúlt egy évben jelentősen nőtt, 2023 áprilisában még "csak" 40 ezren várakoztak. A leghosszabb várólisták a térdprotézis műtéteknél alakultak ki, ahol átlagosan 1,5 évet kell várni a beavatkozásra. A szürkehályog műtéteknél a várakozási idő néhány hónap (jellemzően 50 nap), de területi eltérések is tapasztalhatók. A csípőprotézis műtétekre is sokat kell várni, a pandémia óta megduplázódott az átlagos várakozási idő.

Az economx szerint a top 3 várólista:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak; 
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

A várólisták növekedésének hátterében a humánerőforrás hiány, a finanszírozási nehézségek, az orvosok motiváltságának csökkenése, a magánellátás elszívó hatása, valamint az infláció miatti áremelkedés állnak. A NEAK célja, hogy a várólisták csökkentése érdekében növelje a finanszírozást (a jelenlegi 110% helyett 130%-kal) és javítsa a betegek tájékoztatását. A NEAK várólista fejlesztési programja célja, hogy a betegek minél előbb megkaphassák a szükséges ellátást. A program keretében a NEAK több forrást biztosít a várólistás műtétek finanszírozására, és javítja a betegek tájékoztatását a várólisták állásáról és a várakozási időkről. A NEAK emellett kiemelt figyelmet fordít a humánerőforrás-hiány kezelésére is, és ösztönözni kívánja az orvosokat a közszolgálati ellátásban való maradásra.

A betegpanaszok leggyakoribb oka a várakozási idő hossza, a betegek nem megfelelő tájékoztatása, valamint a műtétek átdátumozása. A NEAK célja, hogy ezeket a panaszokat a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A NEAK tíz kórházban mért felmérése alapján van olyan orvos, aki csak 1-6 műtétet végzett el egy évben a NEAK finanszírozásában.

A műtéteket végző orvosok száma az elmúlt években jelentősen csökkent. Ennek oka a humánerőforrás hiány, az orvosok elvándorlása a magánellátásba, valamint a motiváció csökkenése. A NEAK célja, hogy ösztönözze az orvosokat a közszolgálati ellátásban való maradásra, és javítsa a munkakörülményeket. 

További cikkek