392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Külföldön tartózkodók nem szavazhatnak az önkormányzati választáson

10perc.hu
2024. 04. 16.
Külföldön tartózkodók nem szavazhatnak az önkormányzati választáson

Június 9-én rendezik meg a magyarországi önkormányzati választásokat, de fontos tudni, hogy aki ezen a napon külföldön tartózkodik, nem szavazhat az önkormányzati választáson.

Az RTL beszámolója alapján azok, akik június 9-én külföldön tartózkodnak, és átjelentkeznek, csak az Európai Parlamenti választáson szavazhatnak. Ez azért van, mert az önkormányzati választáson több ezer különböző szavazólap szükséges.

A Nemzeti Választási Iroda ezt azzal indokolta az RTL-nek, hogy kivitelezhetetlen lenne a sokféle szavazólapot eljuttatni a külképviseletekre:

„A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására várhatóan több mint 10 ezer különböző szavazólap készül majd. Szerintük ezen szavazólapok határidőben, megfelelő helyre történő eljuttatása a papír alapú szavazás esetében kivitelezhetetlen feladat, és a választás eredményének megállapítása is lényegesen több időt venne igénybe.”

László Róbert választási szakértő kiemelte, hogy ez nem új szabály, hanem mindig is így volt: önkormányzati választáson soha nem volt külképviseleti szavazás, csak az országgyűlési és az Európai Parlamenti választáson.

„Amikor 2004-től beléptünk az EU-ba, onnantól kezdve van egyáltalán ez a lehetőség, előtte, hogy ha valaki szavazni akart, akkor egész egyszerűen itthon kellett lenni” – mondta László Róbert.

További cikkek