390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nagy bajban a magyar egészségügy

10perc.hu
2024. 04. 15.
Nagy bajban a magyar egészségügy

Már a gyógyítást is nehezíti a havi 20 milliárddal növekedő kórházi adósság.

A magyar kórházak adóssága aggasztó mértéket öltött, és már a betegellátást is veszélyezteti. A kifizetetlen számlák összege havi 20 milliárd forinttal nő, ami komoly gondot okoz az intézményeknek a beszállítók kifizetésében és a szükséges eszközök beszerzésében. A kormány ígéretet tett a 104 milliárd forintos adósság rendezésére, de a szakértők szerint ez nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát - írta a Népszava.

A magyar kórházak adóssága az elmúlt években folyamatosan emelkedik, és 2024-ben már havi 20 milliárd forinttal nő a kifizetetlen számlák összege. Ez a növekedés komoly gondot okoz az intézményeknek, akiknek egyre nehezebb a beszállítóikat kifizetniük és a szükséges eszközöket beszerezniük. A helyzet súlyosbítja a már meglévő problémákat is, mint a gyógyszerhiány és az orvoshiány.

A kormány ígéretet tett a kórházi adósság egy részének rendezésére. Nyárig 104 milliárd forintot terveznek kifizetni az intézményeknek, de a szakértők szerint ez nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát. A kórházak finanszírozása továbbra is elégtelen, és a hatékonyabb gazdálkodás önmagában nem elegendő a helyzet javításához.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Feller Antal szerint a kórházi adósságkezelés különösen nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítóknak. A kórházak tavaly év végén már csaknem 30 milliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a nagykereskedőknek. Ez a helyzet súlyosbítja a gyógyszerhiányt, ami az elmúlt 12 hónapban 247 készítményt érintett Magyarországon.

A szakértők a kórházi finanszírozás átalakítását javasolják a probléma tartós megoldásához. Takács Péter államtitkár 100 milliárd forintos beruházással tervezi átalakítani a finanszírozást, de a kormány egyelőre elvetette ezt a tervet a magas költségek miatt.

További cikkek