387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Összeomlik az oktatás? A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint is 1200 tanár mondhatott fel

10perc.hu
2023. 10. 03.
Összeomlik az oktatás? A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint is 1200 tanár mondhatott fel

A pedagógusok múlt péntekig, szeptember 29-éig mondhattak fel kedvező feltételekkel a sokat vitatott törvény miatt.

Hogy nagy a gond az oktatásban, azt eddig is tudtuk, ám amikor a kormány által létrehozott szervezet első embere is jóval magasabb számot mondott a felmondott pedagógusokkal kapcsolatban, mint Gulyás Gergely, akkor bizony itt az ideje annak, hogy megkongassuk a vészharangokat. Ráadásul Horváth Péter még a szakszervezetek várakozásainál is több távozó pedagógusra számít.

Múlt héten a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 700 lehetséges távozó tanárról beszélt, de még velük kapcsolatban is úgy fogalmazott, lehet, hogy néhányan más iskolába távoznak. Szerinte ez kevesebb, mint az év elején megszokott szám, ami a státusztörvény sikerességét bizonyítja.

1000-1500 közötti tanár felmondásával számol a státusztörvény bevezetése miatt – erről az Inforádióban beszélt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth úgy fogalmazott: „Nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék”. Pontos adat csak csütörtökön lesz az oktatásügyi államtitkárságtól a Klebelsberg Központ (KK) segítségével, ahová érkezniük kell a felmentésről szóló nyilatkozatoknak.


Horváth Péter még a szakszervezetek várakozásainál is több távozó pedagógusra számít     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Országszerte történhettek felmondások, de Horváth Péter szerint Budapesten válthatnak a legtöbben, mert „itt több a lehetőség”. A pedagóguskar elnöke a kormány tagjaival ellentétben a tanárhiányt is elismeri, szerinte nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható.

Úgy véli, lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában. Nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedést is okozhat.

„Nagyon jó lenne az, ha lenne mégiscsak tartalék a központi költségvetésben, ami lehetővé tenne januártól egy nagyobb béremelést, a 10 százalék a diplomás átlagbérhez való felzárkózást nem tudja megindítani” – jelentette ki a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Főkép forrása:
Facebook/PDSZ

További cikkek