Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Itt az újabb „zseniális” ötlet! Bárki, szakképesítés nélkül is javíthat elektromos berendezéseket vagy vállalhat szobafestést

10perc.hu
2023. 09. 20.
Itt az újabb „zseniális” ötlet! Bárki, szakképesítés nélkül is javíthat elektromos berendezéseket vagy vállalhat szobafestést

A vegyipari dolgozók szakszervezete szerint a kormány így nyitna utat a szakképzetlen külföldi munkások előtt, a kormány azt közölte: a cél a foglalkoztatottság növelése.

Elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje. Két olyan, eddig szakképesítéshez között tevékenység, amelyet a kormány ezentúl bárkire rábízna. A gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezte a módosítást.

Szerezzenek szakmát és akkor lesz biztos megélhetésük – így biztatta a diákokat a miniszterelnök a Szakma sztár fesztiválon tavasszal. „Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt és ez aligha véletlen” – közölte Orbán Viktor a diákokkal.

Egy ács ezentúl is csak akkor dolgozhat egy magyar háztetőn, ha szakmunkás bizonyítványa van, de ha valaki épületbádogosként dolgozna, ezentúl nem lesz szüksége szakképesítésre. Így módosítana a jelenlegi szabályokon a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.


A kormány tervei szerint szakképesítés nélkül vállalhat valaki szobafestést    Fotó: Pixabay


Eszerint nem kell majd szakképesítés, ha valaki biológiai termékeket állít elő, de akkor sem, ha villamos gépeket javít vagy telepít. Nem kell szakképesítés a villanyautók egyes alkatrészeinek cseréjéhez, és a szobafestéshez sem. Igaz, a rendelet szerint a szakképzetlen dolgozók munkáját egy szakképesítéssel rendelkezőnek kell majd irányítania.

Ez nagyon-nagyon veszélyes út. Egy marionettbábu-műsort fog eredményezni, ahol a szakképzetlen munkavállalók mögött ott van egy szerencsétlen szakképzett, akár még korosabb munkavállaló is, és az ő nyakába varrják a teljes felelősséget, hogy a termelés biztonságosan, szakképzetlen munkavállalókkal működjön. Ez elképesztő – mondja Székely Tamás.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt állítja: az intézkedéssel a külföldi munkavállalók előtt nyithatnak utat, például az épülő akkugyárakba.

„Részben, hogy ne kelljen szakképzési bizonyítványokat honosítani, másrészt pedig annak is segít, hogy nem kell szakképzett munkavállalókat keresni külföldről” – jósolja Székely, hozzátéve: a súlyos szakemberhiányt az okozza, hogy nem megfelelő a szakképzés.


A szakképzetlen dolgozók munkáját egy szakképesítéssel rendelkezőnek kell majd irányítania    Fotó: Pixabay


„20 és 50 ezer közötti létszámról beszélünk kint a versenypiacon”ennyi szakképzett munkaerő hiányzik a munkaerőpiaci szakértő szerint. Nógrádi József azt mondja: a kormány az új jogszabállyal megpróbálja követni azt a gyakorlatot, amelyet a cégek már most is alkalmaznak.

„Elkezdtek szétszabdalni bizonyos munkaköröket, és amit korábban szakmunkás-segédek végeztek el, azok egyfajta betanított munkává avanzsálódtak, és onnantól fogva szakképesítés nélkül kezdték el ezeket a feladatokat végrehajtani. A szakmunkáshiányt nem képzetlen külföldiekkel, hanem a magyar szakemberek hazahívásával, és oktatással kellene megoldani” – magyarázza Nógrádi József.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdéseire azt közölte: a változtatás célja, hogy tovább növelje a foglalkoztatottságot, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, illetve a munkaalapú társadalom megerősítéséhez. A tervezetet szeptember 22-ig lehet véleményezni.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek