Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor: "Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút"

10perc.hu
2023. 08. 30.
Orbán Viktor: "Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút"

A magyar miniszterelnök interjút adott Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek, amiben újfent kijelentette, ha nem jön pénz és felszerelés Nyugatról, különösen az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak azonnal vége lenne.

A harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett és mielőbbi békét sürgetett az orosz-ukrán háborúban Orbán Viktor miniszterelnök a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjúban, amely közép-európai idő szerint ma hajnalban jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán. Beszélt arról is, hogy "biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának", de NATO-tagságot nem.

„Nagyon veszélyes időket élünk. A harmadik világháború ott kopogtathat az ajtónkon. Mindig ezt üzenem Amerikának is, például a NATO-csúcstalálkozón: legyenek óvatosak! Tehát, ez most egy nagyon veszélyes pillanat" - mondta a magyar kormányfő. Hozzátette, ha bármely nyugati ország katonát küldene a harcmezőre, az közvetlen háborút jelentene a Nyugat és Oroszország között.

Orbán Viktor a béke mellett érvelve kiemelte: Ukrajna területén él egy jelentős, több mint 150 ezres magyar kisebbség. "Magyar katonák halnak meg Ukrajnáért ukrán állampolgárokként. (...) a magyar nemzet, mi is naponta veszítünk el életeket" - mondta.


A magyar miniszterelnök interjút adott Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek    Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 


Úgy gondolja, a NATO mint intézmény pontosan azt mondja, "amit mi mondunk", tehát nincs részvétel, és mindent meg kell tennünk a béke érdekében. Ugyanakkor a NATO azt is mondja, hogy a tagországok tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ukránok támogatása érdekében. A kormányfő szerint tisztázni kell, hogy az Egyesült Államok külpolitikája, ami támogatja és finanszírozza az ukránokat, az nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké, ami nagy különbség.

Orbán Viktor megerősítette álláspontját, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden stratégiája, amely "valamilyen módon szét akarja zúzni az oroszokat", nem fog működni. Kijelentette, a harctéren végül a katonák száma fog számítani. És az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok.

„Meg kell értenünk, hogy nem tudjuk őket a jelenlegi módszerrel legyőzni. Lehetetlen. Nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket. Sosem fogják feladni. Egyben fogják tartani az országot és meg fogják védeni" - mondta Oroszországról, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnökről.


Orbán Viktor kijelentette, biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának, de NATO-tagságot nem     Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 


Orbán Viktor leszögezte, ha az Egyesült Államok békét szeretne, akkor már másnap reggel béke lenne. Ha nem jön pénz és felszerelés Nyugatról, különösen az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van - mondta a kormányfő, mintegy megfeledkezve arról, miszerint a vázolt esetben az oroszok eltűntetnék Ukrajnát a térképről.

„Csak az Egyesült Államok képes erre, senki más, az ukránok ezt nem tudják megoldani. Persze mindez az ukránokról szól, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell őket vonni, de az igazi tényező nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok akarata. Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyértelműen kijelentette, az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt Trumpé. Nem kezdett semmilyen új háborút, jól kezelte az észak-koreaiakat és az oroszokat, még a kínaiakat is. Olyan politikát folytatott, mely a lehető legjobb volt a Közel-Kelet számára.

„Ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz támadás kezdődött, az oroszok nem tehették volna ezt meg. Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön. Ez, ez az én személyes meggyőződésem" – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

További cikkek