386.00 Ft

356.35 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tarolt a vihar! A fél ország víz alatt, a Liszt Ferenc repteret is lezárták!

10perc.hu
2023. 08. 05.
Tarolt a vihar! A fél ország víz alatt, a Liszt Ferenc repteret is lezárták!

A fővárosban és több vármegyében pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget a tűzoltó egységektől.

Már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint a szombati vihar miatt Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

 A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak.

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek. Aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket, illetve a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.


Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak     Fotó: MTI/Mihádák Zoltán


Az ítéletidő miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát 1.45 és 6 óra között fel kellett függeszteni, mert a biztonságos fel- és leszállás az időjárás miatt ellehetetlenült. Ennek következtében négy érkező járat - a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, az Air France Párizsból érkező járata - éjszaka nem tudott leszállni Budapesten, és kitérő városokban Debrecenben, Bécsben és Belgrádban szállt le.

A kora reggel induló járatok többsége késésekkel ugyan, de el tudott indulni, jelenleg egyes Ryanair járatok esetében várható több órás késés, mert a légitársaság két, éjszaka Budapesten parkoló gépe megsérült. A repülőtér reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel, ugyanakkor jelenleg csak az 1. futópályán zajlik a forgalom, mert a 2. futópályát még jelenleg is takarítják a vihar által ráhordott szennyeződésektől és sártól.

Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Máriapócson több épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, közülük egy épület lakhatatlanná vált. Itt hat embert a szomszédok fogadtak be. Nyíregyházán villám csapott egy családi házba, ami ki is gyulladt, a tűzoltók oltották el a lángokat.


Már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez     Fotó: MTI/Komka Péter


Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében, az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról. Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is.

Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa. Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

Főkép forrása:
MTI/Mihádák Zoltán

További cikkek