Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ők a jövő! A magyar fiataloknál a Fidesz és a Kutyapárt a legnépszerűbb

10perc.hu
2023. 08. 02.
Ők a jövő! A magyar fiataloknál a Fidesz és a Kutyapárt a legnépszerűbb

A megkérdezett fiatalok 39 százaléka bizakodó a jövővel kapcsolatban, 31 százalékuk azonban szkeptikus.

Egy friss MTA kutatás szerint a magyar fiatalok legalább egyharmada igen negatívan látja mind a jövőt általában, mind pedig a saját jövőjét – írta meg a Hvg. Az MTA által támogatott, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete friss kutatása kifejezetten a fiatal korosztályra, konkrétan a 16–29 éves magyar állampolgárokra fókuszált.

A felmérés a koronavírus hatását, a fiatalok elvándorlási szándékát és a jövőről alkotott képüket is igyekezett feltérképezni. A kutatás a korosztály politikai képére is rákérdezett, amelyből a következők derültek ki:

  • A fiatalok hatvan százaléka elégedetlen a demokrácia működésével;
  • A 16−29 évesek 43 százalékának nincs vagy nem ismert a pártpreferenciája;
  • A Fidesz–MPSZ és az MKKP a relatíve legtámogatottabb párt;
  • A magyar fiatalok körében a liberális, az européer, valamint a zöld orientáció a legnépszerűbb érték.

A megkérdezett fiatalok 39 százaléka bizakodó a jövővel kapcsolatban, 31 százalékuk azonban szkeptikus. A kutatás adatai arra is rávilágítottak, hogy a 16-19 évesek mindössze 15 százaléka elégedett a magyar demokráciával, ebből 7 teljesen, ezzel szemben 60 százalékuk inkább vagy kifejezetten elégedetlen. A közepes mértékben elégedettek aránya 25 százalék.

A pártok támogatottságával kapcsolatban az derült ki, hogy a magyar fiatalok relatív többsége az ún. ismeretlen preferencia kategóriájába tartozik: ez azt jelenti, hogy egy most vasárnap tartott választáson nem tudná, hogy kire szavazzon.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Fidesz

További cikkek