Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Választás 2022: a levél-, és a külföldön leadott voksok összeszámolását követően kialakult a parlament összetétele

10perc.hu
2022. 04. 10.
Választás 2022: a levél-, és a külföldön leadott voksok összeszámolását követően kialakult a parlament összetétele

Az utolsó pillanatban mégis veszített egy helyet a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk, ám a kormánypártok így is kétharmados többséggel vághatnak neki a következő négy esztendőnek.

A szavazatok összeszámolása után immár nyilvánosságra került a 2022-es országgyűlési képviselő-választás nem hivatalos végeredménye. Ez alapján több rekord is született: a rendszerváltás óta egyszer sem szavazott egy pártlistára annyi ember, mint most a Fidesz-KDNP-re, ugyanis a kormánypártokra összesen 3. 057. 195 ember szavazott. Ez pedig azt jelenti, hogy a voksok 54,1 százalékát kapták meg.

Ehhez jött hozzá az egyéni mandátumok 82 százaléka, ami egyben azt eredményezte, hogy a képviselői helyek 67,84 százalékát szerezték meg. Összesen 135 képviselője lesz a Fidesz-KDNP-nek, ami újabb kétharmados többség, hiszen ehhez elég lett volna 133 parlamenti hely. Ráadásul a nyíltan kormánypárti német kisebbségi képviselő is őket fogja a szavazásokkor erősíteni.

Az összeállt ellenzék a 2018-as eredményükhöz képest 8 mandátumot veszített, a hat párt április 3-án 57 képviselői helyet nyert el a korábbi 65 helyett. A nagy nyertes a DK, amely 16 mandátumot szerzett, ám lehet, hogy egyről lemond, hogy frakcióhoz juttassa a mindössze 4 helyet szerző LMP-t. A Zöldpárt 2018-ban 9 képviselőt juttatott be az országgyűlésbe…



A legnagyobb vereséget a Jobbik szenvedte el, a 2018-as 26 fős frakciója 9 fősre olvadt az áprilisi választások következtében, míg a szocialisták sem örvendezhetnek, hiszen 15 helyett innentől kezdve csak 10 képviselőjük ül majd a Parlamentben. Ugyanakkor a Párbeszéd akár büszke is lehetne, hiszen öt mandátum helyett mostantól hét a pártté, míg megjelent a Momentum, amely 11 képviselői helyet szerzett.

Nem tartozott az ellenzéki összefogáshoz a Mi Hazánk Mozgalom, ám első alkalommal is sikerült megugrania a parlamenti küszöböt. Igaz, most újraszámlálást követelnek, hiszen a levél-, és a külföldről beérkezett szavazatok összeszámlálását követően a hitt és remélt 7 mandátum helyett csak 6 képviselőjük ülhet be az országgyűlésbe. A Fidesz-KDNP is veszített egy mandátumot, miután az utolsó pillanatban az ellenzék nyert a főváros XVI. kerületében.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek