Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tragikus évkezdet: három hónap alatt 37 ember égett halálra

10perc.hu
2022. 04. 05.
Tragikus évkezdet: három hónap alatt 37 ember égett halálra

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt.

Nagyon szomorú statisztikát hozott nyilvánosságra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF): az év első három hónapjában 2604 lakástűz miatt riasztották a tűzoltókat. Ezekben 37-en életüket vesztették, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt. A leggyakrabban idős emberek válnak lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

A tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték a tűzoltók.



A legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, valamilyen elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás okozta. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 125 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek