Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Választás 2022: Figyelem! Egy heted van kérni az átjelentkezést és a külföldi szavazást

10perc.hu
2022. 03. 18.
Választás 2022: Figyelem! Egy heted van kérni az átjelentkezést és a külföldi szavazást

Jövő péntek délután 4 óráig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt, valamint az átjelentkezéssel szavazást, illetve a látássérültek Braille-szavazósablont igényelhetnek még egy hétig.

Azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgároknak, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak és a 146 külképviselet valamelyikén akarnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe március 25-én 16 óráig. A határidő jogvesztő.

Eddig csaknem 45 ezren jelezték, hogy külföldön akarnak szavazni. Akit felvettek a külképviseleti névjegyzékbe, március 30-áig kérheti, hogy vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy a külképviseleti névjegyzékbe felvett megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

Ugyancsak jövő péntek 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik április 3-án Magyarországon, de a lakcímük szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodnak. Eddig több mint 77 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni.



A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek vagy budapesti kerületnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar. Minden településen csak egy szavazókört jelöltek ki az átjelentkezéssel szavazók részére. A választó április 1-jén 16 óráig elektronikus úton vagy személyesen kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

A látássérült választópolgárok ugyancsak jövő péntekig kérhetnek Braille-írással ellátott szavazósablont, amelynek alkalmazása lehetővé teszi, hogy önállóan, mások segítsége nélkül töltsék ki a szavazólapot.

Az átjelentkezési kérelem, a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem, valamint a szavazósablon igénylése az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik, így nem kell külön-külön kérelmeket benyújtani a népszavazásra és a parlamenti választásra.

Főkép forrása:
NVI

További cikkek