Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már megy a számháború és jogi csörte a mai pedagógussztrájkról

10perc.hu
2022. 01. 31.
Már megy a számháború és jogi csörte a mai pedagógussztrájkról

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint a pedagógusok kevesebb, mint egyötöde vett rész a hétfői, szerintük törvénytelen sztrájkban, míg a pedagógus szakszervezetek szerint több mint 20 ezerre tehető a munkabeszüntetésben részt vevő tanárok száma.

Ahogy arra számítani lehetett, alig ért véget a ma reggel 8 és 10 között tartott pedagógussztrájk, máris elkezdődött a számháború az EMMI és a szakszervezetek között. A minisztérium közleménye szerint országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban.

A tárca sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn. A minisztérium ugyanis úgy véli, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

Természetesen a pedagógus szakszervezetek pont ellentétesen ítélik meg a sztrájkot és annak jogi megítélését. Egyrészt a jogszerűség kimondása, nem az állam feladata, a Fővárosi Bíróság pedig első fokon jogszerűnek nyilvánította a megmozdulást, és ez a mérvadó.



Másrészt Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke megjegyezte, hogy a sztrájk végeztéig nem adott be fellebbezést a kormány a bíróságnak, és mivel a sztrájk megvalósult, így azt követően a másodfok nyilvánvaló nem fog ezzel a kérdéssel foglalkozni, hiszen az okafogyott, hogy mi van a még elégséges szolgáltatással.

Ugyanis a jogi eljárás nem sztrájk jogszerűségéről szólt, hanem a még elégséges szolgáltatásról. Külön nem peres eljárás volna, hogy a sztrájk jogszerűségét megállapítsák. A fellebbezést addig kellett volna a kormánynak benyújtania, amíg a sztrájk el nem kezdődött.

A sztrájkot szervező Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állami szférában dolgozó mintegy 80 ezer pedagógusból több mint húszezer vett részt a mai figyelmeztető sztrájkban.

Főkép forrása:
MTI/MTVA

Hirdetés

További cikkek