A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett, amennyiben nem történik 15-20 százalékos nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül.
Folyamatosan emelkednek az ágazat termelési költségei, mint a szőlő termelési, valamint a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költségeinek növekedése. A szakértők szerint a bor nagykereskedelmi átvételi árának emelése a 2021-es szüret után mindenképpen esedékessé válik.
Miközben a hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedése ellenére sem változtak, addig a kereskedelem folyamatosan növelte árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek.
Légli Ottó, a HNT elnöke az MTI-nek elküldött közleményben kiemelte: az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket, melyek olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, amelyen az gyakorlatilag elő sem állítható.