Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A pedagógusok magánleveleit is átnézné a tankerület

10perc.hu
2021. 03. 24.
A pedagógusok magánleveleit is átnézné a tankerület

Nyilvánosságra került egy Klebelsberg Központ által elkészített megállapodástervezet, amely szerint az érvényben lévő jogszabályok ellenében még azt is lehetővé tenné a tankerületeknek, hogy a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhessenek.

Vélhetően sok olvasónk ismeri Orwell 1984 regényét, ám legalább ennyien bíznak abban, hogy az abban leírt világrend sosem fog eljönni. Nos, úgy tűnik, ha a pedagógusok elfogadják és aláírják azt a megállapodástervezetet, melyet Klebelsberg Központ készített elő – melyet a nedolgozzingyen.hu  oldal hozott nyilvánosságra –, bizony nincs is olyan messze az orwelli idő.

Ugyanis ebben a munkáltató által a munkavállaló részére átadott információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer használatára vonatkozó általános szabályok találhatóak meg, melyek azt is lehetővé tennék a tankerületeknek, hogy a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhessenek. Ezt pedig jelenleg semmilyen jogszabály sem biztosítja tankerületek számára.

Szemezgettünk egy kicsit a különböző pontok között, és például olyanok olvashatóak benne, miszerint „a munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja”, azaz a saját pénzen vett, saját számítógépét és az azon tárolt anyagokat is be kell mutatnia a pedagógusnak.



Az ellenőrzések alkalmával természetesen a pedagógus jelen lehet, de rajta kívül az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető van jelen, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató. Elviekben magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de ha a fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy magáncélú a tartalma, akkor nincs kizárva, hogy belenézhetnek. Sőt, nemcsak belenézhet, hanem a munkáltató megnyittathatja a mappát akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal, mindezt annak érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződhessen.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a tervezet alapján a pedagógusokat még arra is kötelezik, hogy saját költségén szerezzen be, telepítsen és használjon tűzfalat és vírusirtót, valamint előírja azt is, hogy az oktatási dolgozó készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Marad a kérdés, mi lesz akkor, ha a tervezetet nem fogják aláírni a pedagógusok…

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek