387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újabb haladék az építkezőknek

10perc.hu
2021. 03. 16.
Újabb haladék az építkezőknek

2022. június végéig használatbavételi engedélyt kaphatnak az újépítésű ingatlanok, ha a 2020-ban érvényes szabályoknak megfelelnek.

A környezetünk megóvása érdekében eredetileg 2021 januárjától már csak a „közel nullás energiaigényű”, azaz BB energetikai besorolású házak kaphatnának használatbavételi engedélyt, ám ezt előbb 2021. június végéig, majd nemrég újabb egy évvel, 2022. június végéig meghosszabbították azoknál az újépítésű ingatlanoknál, amelyek megfelelnek a 2020-ban érvényes szabályoknak. Ez a rendelkezés már meg is jelent a Magyar Közlönyben azzal a kitétellel, hogy kizárólag akkor érvényes a házra a halasztás, ha legalább CC energetikai minősítést kell kapnia az épületnek.

Ez különösen azoknál a projektek, építkezések esetében – mind építtetői, mind pedig vevői oldalról – jó hír a bankmonitor.hu szakértői szerint, amelyeknél az átadás 2020 végéhez képest elcsúszott és még az akkori szabályok szerint tervezték meg az épületet. Ugyanis a jobb energetikai besorolás elérése érdekében emelkedhetnek a kivitelezői költségek, emiatt magasabb összegű önerőre, vagy épp lakáshitelre lenne szüksége az építtetőnek. Így viszont maradhat mindenki az eredeti terveknél és költségeknél. Viszont 2022 júliusától már csak BB besorolású, “közel nullás energiaigényű” épület készülhet el.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek