Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ugye te sem akarsz lopott autót venni? Mutatjuk, hogyan védekezhetsz ez ellen

10perc.hu
2023. 08. 18.
Ugye te sem akarsz lopott autót venni? Mutatjuk, hogyan védekezhetsz ez ellen

Használt jármű vásárlása potenciális kockázatokat rejt magában, a járművezetők csalárd eladók áldozatául eshetnek, és komoly problémákkal szembesülhetnek.

Nemrég Magyarországon is napvilágot látott egy történet egy családról, akik egy márkakereskedéstől használt autót vásároltak, amelyről később kiderült, hogy lopott. A carVertical autóipari szakértője szerint az ilyen bűncselekmények minden európai országban gyakoriak, ezért fontos, hogy a lopott autó megszerzésének kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsük.

A közelmúltban történt esetben a család 7 éves hitelt vett fel, hogy egy budapesti márkakereskedéstől vásároljon járművet. Az autót úgy regisztrálták, ahogyan azt általában szokták, anélkül, hogy gyanút fogtak volna, hogy valami baj lehet.

Hamarosan azonban megkereste őket a rendőrség, mivel a járművet lopottnak jelentették be, és a törvény szerint vissza kell adni a jogos tulajdonosnak. Sem a márkakereskedés, sem a lopott autót regisztrálni engedő állami hatóságok nem vállaltak felelősséget a kialakult helyzetért.

A család egyetlen módja, hogy visszakapja nehezen megkeresett pénzét, ha beperli a márkakereskedést és a kormányt. A nyomozás azonban időt és türelmet igényel, így nem számíthatnak arra, hogy egyhamar visszakapják a befektetésüket.

A lopott autók gyakran kerülnek másik országba, mivel a kormányok nem cserélnek járműadatokat. Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője szerint az egy országban maradó autókat általában szétszerelik és alkatrésznek adják el. A fent említett történetben azonban nem ez a helyzet.


Az sem jelent teljes biztonságot arra nézve, hogy nem veszünk lopott autót, ha a járművet autókereskedésben vásároljuk meg     Fotó: Freepik


"Nem mindennap fordul elő, hogy egy lopott autót ugyanabban az országban adnak el. Ez azt bizonyítja, hogy a lopási adatok cseréje a különböző intézmények között időbe telhet, és a vevőknek óvatosnak kell lenniük, amikor kezet fognak az eladóval" - mondja Buzelis.

Ez a konkrét eset egy jelentős problémára világított rá: a helyi intézmények nem feltétlenül rendelkeznek időben a járművekkel kapcsolatos összes adattal, mivel azokat fel kell dolgozni, és különböző rendszereken és adatbázisokon kell átmenniük.

Hogyan kerüljük el, hogy lopott járművet vásároljunk? Buzelis szerint, amikor használt autót vásárol valaki egy márkakereskedéstől vagy magáneladótól, a vásárlónak a lehető legtöbb kérdést kell feltenniük a jármű múltjáról. A valódi eladóknak alapos tájékoztatást kell tudniuk nyújtani.

Fontos ellenőrizni, hogy az autó valóban a tulajdonosé-e, a forgalmi engedélyek, a karbantartási adatok és a biztosítási papírok ellenőrzésével. A vevőknek azt is ellenőrizniük kell, hogy a dokumentumokban szereplő alvázszám megegyezik-e a jármű karosszériáján szereplővel. Az alvázszámot több helyen is bepecsételik az autón, és mindegyiknek meg kell egyeznie. A fizikai sérülések is jelezhetik, hogy az autót ellopták, ezért a vásárlóknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ajtózárakat és a karosszéria egyéb részeit.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek