Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Sok fiatal álma válhat valóra! Jöhet számukra az ingyen jogsi!

10perc.hu
2023. 08. 09.
Sok fiatal álma válhat valóra! Jöhet számukra az ingyen jogsi!

Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását a középiskolásoknak és azoknak, akik szakképzésben tanulnak.

Vélhetően sok fiatal, valamint a szüleik örülhetnek a KRESZ-vizsgával kapcsolatos legújabb kormányterven. Eddig a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez csak minimális összeggel járult hozzá az állam. Utófinanszírozással, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forint költségtérítést igényelni az Államkincstáron keresztül.

A legújabb tervek szerint az állam ugyanis ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. Ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt - szúrta ki a HVG.


A pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné     Fotó: Freepik


A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által jegyzett, az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címmel a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott 45 oldalas salátatörvény-javaslat ezzel gyakorlatilag teljesen ingyenessé tenné a fiatalok jogosítványszerzését.

A lap szerint így a jogszabály szövege alapján az állami támogatás ugyanis érintené „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, ami a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást jelentheti, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismereteket”, ami pedig a vizsgáig előírt 29 gyakorlati órára is vonatkozhat. Tehát a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, de az esetlegesen szükséges, vizsga előtti plusz vezetői órákét vélhetően nem.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek