393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vigyázz, ha kimész az utcára! Akárcsak 175 évvel ezelőtt, most is esernyős lesz a forradalom napja

10perc.hu
2023. 03. 15.

A tegnap este megérkezett front mögött beáramló hideg légtömeg hatására általában 10, 15 fokkal eshet vissza a hőmérséklet a kedd délutánhoz viszonyítva.

1848 márciusának idusa a hónap legcsapadékosabb napja volt: Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A levéltári dokumentumok röviden utalnak az 1848. március 15-i budapesti időjárásra, gróf Széchenyi István tréfásan "esernyőforradalomnak" is nevezte az eseményt.

Ma is elkél majd az esernyő és a nagykabát, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a március 15-i nemzeti ünnepen egy hidegfront miatt nagy területen erős, helyenként viharos széllökésekre, csapadékra és erőteljes lehűlésre kell készülni. Egy frontálzóna éri el az országot, amelyhez kapcsolódóan országszerte megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, de nem lesz ritka 75-80 kilométer/órát meghaladó széllökés sem.

A hideg levegő beáramlásával elsősorban a hegyvidéki tájakon, később már síkvidéken is halmazállapotot válthat a csapadék, így havas esőre, hóra is számítani lehet. Ráadásul erőteljes lehűlés várható, általában 10, 15 fokkal eshet vissza a hőmérséklet a kedd délutánhoz viszonyítva.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek