393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Történelmi döntés! Világi bíróság dönthet a bűnös főpapok ügyében!

10perc.hu
2021. 05. 01.
Történelmi döntés! Világi bíróság dönthet a bűnös főpapok ügyében!

Ferenc pápa jogi reformja értelmében az eddig kizárólag egyházi bíróság elé állítható püspökök és bíborosok ügyeiben világi bírák alkotta testület is ítéletet hozhat.

Vélhetően igaza van az olasz sajtónak abban, hogy Ferenc pápa újabb, forradalminak nevezhető döntése alaposan megkavarja majd a Vatikán eddigi jogrendjét. Ugyanis a katolikus egyházfő saját kezdeményezésére azonnali hatállyal bevezette, hogy mostantól kezdve azok a bíborosok és püspökök, akiket általános bűncselekmények miatt állítanak bíróság elé, felettük a vatikáni világi bíróság jogosult ítéletet mondani.

Ez a jogkör mostanáig az egyház magas rangú tagjainak esetében külön - bíborosok alkotta - egyházi bíróság vagy maga a pápa kezében volt. Ezentúl viszont világi bírák alkotta vatikáni bíróság határoz első-, másod- és harmadfokú eljárás keretében. Ugyanakkor feltétel maradt, hogy minden ilyen esetben a pápának kell engedélyeznie a jogi eljárásokat. Ha viszont a bíborosok és a püspökök egyházi törvényt sértenek meg, abban az esetben a kánonjog szerint kell eljárni.

Ferenc pápa a vatikáni bírósági esztendő március végi megnyitásakor mondott beszédében egyház tagjai közötti egyenlőséget hangsúlyozta kiváltságok biztosítása nélkül. Mostani döntésével pedig azt kívánja bizonyítani, hogy zárt ajtók mögötti eljárás helyett a büntetőjogot megsértésével gyanúsított magas rangú egyházi személyek felett világi bíróság ítélkezik az átláthatóság és a nyilvánosság jegyében, mivel a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti.

Főkép forrása:
Vatican News

További cikkek