393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rossz hír az építkezőknek! Megint emelkednek majd az alapanyagárak!

10perc.hu
2022. 03. 06.
Rossz hír az építkezőknek! Megint emelkednek majd az alapanyagárak!

Az építőipart sújtó, rohamosan növekvő áremelkedés ellen az egyik legjobb megoldás jelenleg, ha az ügyfél és a kivitelető átalánydíjas szerződéseket köt, fix áron, fix határidőket vállalnak, és egy reális tartalékkerettel számolnak az anyagárak lehetséges változásaira.

Jellemző az emberekre, hogy akármilyen kiadás előtt állnak, szeretik tudni, hogy mennyit fognak költeni. Nincs ez másképp akkor sem, ha valaki azt tervezi, hogy házat épít. Az egyre csak emelkedő alapanyag költségek miatt kiemelten fontos, hogy előre lássuk az árak alakulását.

Ez az ár legyen reális, de fontos szempont, hogy a kivitelező legyen hiteles és pontos. Az építőipari ágazat most mindenkinek azt tanácsolja, hogy aki építkezést tervez, ne halogassa a beruházást: tegye meg, minél hamarabb.

Az építőipart sújtó, rohamosan növekvő áremelkedés ellen az egyik legjobb megoldás jelenleg, ha az ügyfél és a kivitelető átalánydíjas szerződéseket köt, fix áron, fix határidőket vállalnak, és egy reális tartalékkerettel számolnak az anyagárak lehetséges változásaira. Ez általában egy 10 százalékos tartalékkeret a vállalási ár felett.



Ennél nagyobb árváltozás egy 7-8 hónapon át tartó családi ház építése során nem valószínű. Ez egy 50 milliós ház esetében azt jelenti, hogy 5 millió forint tartalékot kell rászámolni, ami azért általában azoknak az ügyfeleknek is elfogadható, akik nagyon szeretnék előre látni a fix költségeket.

Persze, ezt csak azokban az esetekben tudjuk megtenni, ahol az ügyfélnek – vagy a generál kivitelező cégnek – adott az a pénzügyi fedezete, hogy a beruházás teljes költségének a 35-40 százalékát be tudja fizetni az anyagoknak a lekötésére.

Segítség lehet az is, hogy szerződéskötéskor nem kell mindenhol a teljes árat megfizetni, mert előfordulhat, hogy 3-4 millió forintos tételnél már 1 millió forinttal is le lehet kötni az alapanyagot, a fennmaradó részt pedig a tényleges szállításkor kell kifizetni.



Aki építkezni szeretne az minél hamarabb tegye meg, mert már azok, akik tavalyról idénre halasztották a beruházást 17-19 százalékkal drágábban építkeznek most, mint tették volna ezt 2021 elején. Ha pedig 2020-ban építették volna meg a házukat, a mostani árakhoz képest akár 30-40 százalékkal is magasabb lehet a különbség.

És mik azok az anyagok, amelyek ismét drágulni fognak? Nos, ezek a gépészeti anyagok, a hidraulikához szükséges alapanyagok, a megújuló energiaforrások, így a napelem, a hővisszanyerős szellőztető, hőszivattyú, de a szigetelőanyagok és a különböző téglák is.



Magyarországon még mindig a téglaházak a legnépszerűbbek, de dinamikusan jönnek fel a könnyűszerkezetes házak és az idei év slágere a liapor, ami egy előre gyártott készház, de mégse könnyűszerkezetes, ám magán viseli annak összes előnyét.

Ráadásul azt se felejtse el senki, hogy az 5 százalékos áfa csak a 2022. december 31-ig kiadott építési engedélyek esetén érvényes. Amennyiben a kormány ezt nem hosszabbítja meg, a megadott dátum után újra 27 százalék áfa fog vonatkozni a családi házak építésére, így jövőre, emiatt is további drágulás várható.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek