394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Januártól már annyit kereshet egy pedagógus, mint egy kezdő szakmunkás

10perc.hu
2021. 12. 04.

2022 elejétől az új rendelet alapján bruttó 260 ezres alapbért és bruttó 52 ezres pótlékot kap jövőre egy pályakezdő pedagógus, míg egy végzős szakmunkásnak január 1-től bruttó 260 ezer forintra nő a minimálbére.

Ahogy arról a 10perc.hu beszámolt róla, a Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely alapján nem az alapbérük, hanem a szakmai pótlékuk nő a pedagógusoknak és az óvónőknek január 1-től az eddigi 10%-ról 20%-ra. Ez pedig azt jelenti, hogy a fizetésük továbbra is a 2014-es minimálbérhez, azaz 101.500 forinthoz van kötve.

Hogy miért rossz ez a megoldás az oktatásban dolgozóknak? Nos, az egyik leglényegesebb, hogy a pótlék nem számít bele a nyugdíjalapba. Aztán a közoktatásban munkát vállalóknak csak a nagy része kap ebből a szakmai pótlékból, ráadásul a rendelet alapján január 1-től a portfolio.hu számításai alapján egy pályakezdő pedagógus alapbére bruttó 260 ezer forint lesz, és e mellé jön bruttó 52 ezer forint bérpótlék.

Ezzel a felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógusok januártól éppen annyit kereshetnek majd, mint a kezdő szakmunkás, akinek a garantált bérminimuma szintén bruttó 260 ezer forintra emelkedik 2022 elejétől, majd az olló szép lassan tovább nyílik, és nem a pedagógusok előnyére.


Nem véletlenül hangoztatják a szakszervezetek, ha marad ez a fajta bértábla, akkor még nagyobb lesz a pedagógushiány, ugyanis a végzősök szinte azonnal pályaelhagyókká is válnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pontosan kiszámolta, mennyivel kevesebbet keresnek a pedagógusok a jelenlegi bérezésükkel annál, mintha a béralapot a mindenkori minimálbér adná. A fenti táblázatból jól látható a két fizetés közötti különbség, ráadásul más foglalkozások esetén nincs meg ez a különbségtétel.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek