EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Januártól már annyit kereshet egy pedagógus, mint egy kezdő szakmunkás

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

2022 elejétől az új rendelet alapján bruttó 260 ezres alapbért és bruttó 52 ezres pótlékot kap jövőre egy pályakezdő pedagógus, míg egy végzős szakmunkásnak január 1-től bruttó 260 ezer forintra nő a minimálbére.

Ahogy arról a 10perc.hu beszámolt róla, a Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely alapján nem az alapbérük, hanem a szakmai pótlékuk nő a pedagógusoknak és az óvónőknek január 1-től az eddigi 10%-ról 20%-ra. Ez pedig azt jelenti, hogy a fizetésük továbbra is a 2014-es minimálbérhez, azaz 101.500 forinthoz van kötve.

Hogy miért rossz ez a megoldás az oktatásban dolgozóknak? Nos, az egyik leglényegesebb, hogy a pótlék nem számít bele a nyugdíjalapba. Aztán a közoktatásban munkát vállalóknak csak a nagy része kap ebből a szakmai pótlékból, ráadásul a rendelet alapján január 1-től a portfolio.hu számításai alapján egy pályakezdő pedagógus alapbére bruttó 260 ezer forint lesz, és e mellé jön bruttó 52 ezer forint bérpótlék.

Ezzel a felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógusok januártól éppen annyit kereshetnek majd, mint a kezdő szakmunkás, akinek a garantált bérminimuma szintén bruttó 260 ezer forintra emelkedik 2022 elejétől, majd az olló szép lassan tovább nyílik, és nem a pedagógusok előnyére.


Nem véletlenül hangoztatják a szakszervezetek, ha marad ez a fajta bértábla, akkor még nagyobb lesz a pedagógushiány, ugyanis a végzősök szinte azonnal pályaelhagyókká is válnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pontosan kiszámolta, mennyivel kevesebbet keresnek a pedagógusok a jelenlegi bérezésükkel annál, mintha a béralapot a mindenkori minimálbér adná. A fenti táblázatból jól látható a két fizetés közötti különbség, ráadásul más foglalkozások esetén nincs meg ez a különbségtétel.