Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Brutális áremelkedés az ausztriai síterepeken

10perc.hu
2024. 10. 22.
Brutális áremelkedés az ausztriai síterepeken

Az osztrák síterepek napi síbérletei már 80 euróra emelkedtek, a dinamikus árképzés és infláció hatására. Az áremelkedések várhatóan folytatódnak.


A síelés költségei jelentősen emelkednek Ausztriában, ahol egyes helyeken a napi síbérletek ára már megközelíti a 80 eurót - közölte a Pénzcentrum. Az üzemeltetők az inflációval és a növekvő költségekkel indokolják az áremelkedést. A síterepek többsége az inflációhoz igazítja árait, és egyre több helyen vezetik be a "dinamikus árképzést", amely rugalmasabb árazást tesz lehetővé, de ez még nem terjedt el mindenhol.

Franz Hörl, a síterepek elnöke nyilatkozta az APA hírügynökségnek, hogy a rugalmas, keresletfüggő árképzés egyelőre csak szórványosan jelenik meg Ausztriában. Például a Zillertal Arénában nem vezették be az új rendszert, a gerlosi felvonók ügyvezető igazgatója „konzervatívnak” nevezte a megközelítést.

Tirolban a helyi árak egyre inkább a múlté lesznek az uniós szabályozások miatt. A "Szabadidőjegy" kártya mostantól mindenki számára elérhető, ára 872 euró. Söldenen már bevezették a rugalmas árképzést, ahol a napi síbérlet ára 56 és 76,50 euró között mozog, de főszezonban akár 79 euróra is felmehet.

Arlbergben 78 euróba kerül egy napijegy, míg Kitzbühelben és Ischglben 76 euróért lehet síelni. A Ski amadé területén már rutinszerűen alkalmazzák a rugalmas árakat, a felnőtt napijegy ára maximum 76,50 euró, ami 4,5%-os emelkedés a tavalyihoz képest.

Andreas Gapp, a vorarlbergi felvonóipar szóvivője szerint az áremelkedés az általános inflációval, béremelésekkel, anyagköltségek növekedésével és a beruházásokkal indokolt. Vorarlbergben a liftbérletek átlagosan 5,3%-kal drágulnak, míg Felső-Ausztriában és Karintiában is számíthatunk áremelkedésre.

Stájerországban a Planai-Hochwurzen-Bahnennél a felnőtt napijegy ára 76,50 euróra emelkedik, de online early bird kedvezménnyel már 65 eurótól is vásárolhatók jegyek. 

További cikkek