Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Hamarosan látható lesz az év egyik legszebb csillaghullása

10perc.hu
2024. 08. 06.
Hamarosan látható lesz az év egyik legszebb csillaghullása

Augusztus közepén ismét elérkezik az év egyik leglátványosabb csillaghullása, a Perseidák meteorraj, amely a Swift-Tuttle üstökös maradványaiból származik.

A raj csúcspontja idén augusztus 12-én, hétfőn lesz, amikor óránként akár 75 meteor is átszelheti az égboltot. E különleges égi jelenséget érdemes a hétvége folyamán és még az azt követő napokban is figyelemmel kísérni.

A Perseidák minden évben július közepétől szeptember elejéig láthatóak, de a legnagyobb aktivitásuk augusztus elejére esik. Az elnevezésük abból ered, hogy a Perseus csillagkép irányából tűnnek fel, bár valójában a törmelék a Föld légkörével való találkozás során gyullad meg, fénycsíkokat hagyva maga után - írja a LiveScience cikke.

A legjobb időpont a megfigyelésre augusztus 12-én, hétfőn, helyi idő szerint hajnali 1 óra után lesz. 

Az Amerikai Meteor Társaság szerint az észleléshez fontos, hogy minél messzebb legyünk a mesterséges fényforrásoktól, és tiszta, sötét égbolt alatt figyeljük az eget. Az alkalmazkodás a sötéthez időbe telik, ezért érdemes legalább 30 percet szánni erre.

A Perseidák rendkívül gyorsak, másodpercenként 60 kilométeres sebességgel mozognak, így a csillaghullás ideje alatt átlagosan percenként egy meteor tűnhet fel. 

Bár a csúcsidőszakban a legintenzívebb a látvány, a raj július 14-től szeptember 1-jéig aktív, így a teljes időszak alatt megfigyelhetünk hullócsillagokat.

Az élmény fokozása érdekében ne használjunk távcsövet, mivel a hullócsillagok bármely ponton felbukkanhatnak az égbolton, és a szabad szemmel való megfigyelés a leginkább ajánlott módszer.

Címkék:
#Tudomány

További cikkek