Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Júniusban ismét látható lesz a sarki fény

10perc.hu
2024. 05. 29.
Júniusban ismét látható lesz a sarki fény

Hamarosan újra megfigyelhetővé válhat az égi jelenség. 

Június első hetében ismét megcsodálhatjuk az aurora borealist, azaz a sarki fényt – írja a Live Science. Az égi jelenség legutóbb május 10-én tűnt fel hazánkban és világszerte, amikor az elmúlt két évtized legerősebb geomágneses vihara érte el a Földet. Ezt az okozta, hogy egy hatalmas napfolt, az AR3664, amely több mint 15-ször szélesebb a Földnél, öt napvihart hozott létre egyszerre.

Ez a napfolt június 6-án ismét a Föld felé fordul, ami nagy esélyt jelent a sarki fény megjelenésére. Az aurora borealis akkor is láthatóvá válhat, ha a napfolt elég nagy kitöréseket produkál, akár június 6-a előtt, akár után.

Az aurora borealis megfigyelésére ideális helyek a nagyvárosi fényektől távoli, tiszta, felhőtlen égboltok. Ha valakinek júniusban nem sikerül elkapnia a jelenséget, akkor sem kell elkeseredni, hiszen a Nap jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben még nagy eséllyel megjelenhet hazánk felett a sarki fény. Az észlelési valószínűség a következő 2-3 évben lesz a legmagasabb.

Június első hetében tehát érdemes lesz figyelni az égboltot, különösen a sötét, vidéki területeken, hiszen az aurora borealis megjelenése mindig különleges látvány.

További cikkek