Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Volt edzői nyilatkoztak Milák Kristófról

10perc.hu
2024. 10. 09.
Volt edzői nyilatkoztak Milák Kristófról

Milák Kristóf, a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok úszó, tehetsége és győzni akarása révén a világ egyik legsikeresebb sportolója lett.

Selmeci Attila, aki 2013-tól 2021-ig irányította Milák felkészülését, és Virth Balázs, aki 2021-től vette át az úszó tréningjeit, közösen adtak interjút, amelyben részletesen beszéltek a sportoló edzéshez való viszonyáról és a pályafutása alatti változásokról - közölte a hvg.

„A 2019-es kvangdzsui világcsúcsa előtt alázatosabb volt, szinte alig mulasztott edzést, ha húzta is a száját, elvégezte a munkát, de aztán egyre inkább előjött belőle egy másik Milák Kristóf, amelyik egyre kevésbé hagyta, hogy vezessék” – mondta Selmeci, aki szerint a világcsúcs utáni időszak jelentős változásokat hozott Milák hozzáállásában.

Selmeci Attila 14 évesen vette át Milák irányítását, és kezdetben nem gondolta, hogy különösebben tehetséges lenne. Azonban egy korosztályos versenyen a szélső pályáról nyert meg egy döntőt, ami után az edzőben megfogalmazódott a gondolat: „Akkor gondolkodtam el először, hogy talán több van benne.” A kezdeti években Milák, bár a legfiatalabb volt a csoportban, sosem adott vissza, amikor az idősebb úszók ugratták, inkább a versenyeken válaszolt kiemelkedő teljesítményével. Az edző elmondta, hogy a 2019-es kvangdzsui világcsúcs után már érezte, hogy a közös munkájuk nem tart sokáig: „Kvangdzsu után döbbentem rá, hogy nem lesz már hosszú a közös utunk.”

A világcsúcs után Milák egyre kevésbé követte Selmeci utasításait, és jelezte, hogy más edzővel, más hozzáállással folytatná pályafutását. Ez a feszültség végül odáig vezetett, hogy a két fél közötti bizalom megrendült. „Súlyosan sérült a bizalom” – fogalmazott Selmeci, de végül megegyeztek, hogy a tokiói olimpiáig folytatják a közös munkát. Bár a koronavírus-járvány miatt az olimpia egy évvel eltolódott, Selmeci kitartott az ígérete mellett és Tokió után félreállt. „Korrekt volt, mert kitartott az olimpiáig, ott jól úszott, jöttek a szép eredmények. A munka el lett végezve és az ő kezében volt a döntés” – értékelte a helyzetet az edző, aki ugyan nem csalódott, de elmondása szerint elgondolkodott volna a folytatáson, ha Milák megkeresi azzal, hogy folytatni akarja a közös munkát.

A közös időszak nehézségei között Selmeci különösen kiemelte, hogy Milák gyakran elmaradt az edzésekről, és előfordult, hogy minden előzetes értesítés nélkül nem jelent meg. „Nem tudtuk, mi játszódott le a fejében, de azt igen, hogy úgy érezte, aznap alkalmatlan az edzésre” – mondta az edző. Olyan is történt, hogy Milák elautózott az uszodáig, majd visszafordult és hazament, anélkül, hogy edzett volna. Ezek a kihagyások feszültséget szültek, de Selmeci szerint az edzőnek rugalmasabbnak kell lennie, ha egy ilyen különleges tehetséggel dolgozik: „Az edzőnek is meg kell erőszakolnia magát és nyelnie kell” – vélekedett, hozzátéve, hogy Tokió előtt különösen nagy önuralomra volt szükség.

Selmeci számára különösen nehéz volt elfogadni, hogy Milák sokszor nem tájékoztatta őt, ha nem ment edzésre. „Volt, hogy egy órát várt az úszóra, aki nem érkezett meg és nem is írt neki vagy hívta fel, de aztán a következő találkozásukkor sem mondott semmit, nem kért elnézést.”

Virth Balázs, aki Selmeci után vette át Milák edzéseit, szintén elismerte, hogy a sportoló irányítása kihívásokkal jár. Amikor átvette Milák felkészítését, azt mondta neki, hogy Selmeci munkáját szeretné folytatni, mert az sikeres volt. „Partneri viszonyt igyekezett kialakítani a sportolóval, közös gondolkodást kezdeményezett, mert abban reménykedett, ha bevonja a munkába, ha ’alkotóként és nem csak végrehajtóként’ vesz részt, akkor jobban fogja élvezni az együttműködést.” Eleinte ez a megközelítés sikeres volt, és Virth szabadabb kereteket adott Miláknak: ha tíz edzésből csak nyolcra ment el, de azokon motiváltan vett részt, az már elég volt neki. Azonban az idő előrehaladtával Milák egyre több edzést hagyott ki, és végül az edzés előtti értesítések is elmaradtak.

Mindkét edző egyetértett abban, hogy Milákot a verseny élteti. A kiélezett helyzetekben kiemelkedően teljesít, de az edzések monotonitását nehezen viseli. Ahogy Selmeci fogalmazott:

„Hatalmas benne a becsvágy, a győzni akarás, mindenkit maga alá nyom, nem fél senkitől. Nála az a fogalom, hogy tart valakitől, nem létezik. Ez nagyon jó a verseny szempontjából, de annak, aki vele dolgozik, a környezetének nagyon nehéz.” 

Hozzátette, hogy Milákban nincs meg az a fajta tisztelet és alázat, ami az idősebbek és az edzők iránt szükséges lenne, ami gyakran megnehezítette a közös munkát.

2023 nyarán Milák végül bejelentette, hogy szünetre van szüksége, és nem kezdte meg teljes erőbedobással az edzéseket, amikorra Virthtel megbeszélték. Bár a sportoló jelenlegi felkészülési helyszíne és edzője nem teljesen tisztázott, Selmeci szerint elképzelhetetlen, hogy megfelelő edzésmunka nélkül készült volna fel a 2024-es párizsi olimpiára, ahol 100 méteres pillangón aranyérmet, 200-on pedig ezüstérmet szerzett.


Főkép forrása:
Team Hungary (Facebook)

További cikkek