Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Ha kell, perel a tokiói olimpiai szereplésért

10perc.hu
2021. 04. 30.
Ha kell, perel a tokiói olimpiai szereplésért

Az atlétikai világszövetség (WA) illetékes testülete nemet mondott a tokiói olimpián az épek között indulni szándékozó Blake Leeper amputált lábú amerikai futó kérelmére.

A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4×400 méteres váltó tagjaként ezüstérmes volt a világbajnokságon, és a 2012-es olimpián is szerepelhetett, mert a Sportdöntőbíróság (CAS) 2008-ban számára kedvező döntést hozott. Nos, ugyanezt az utat szeretné – illetve nincs más lehetősége, csak a CAS – bejárni Blake Leeper amputált lábú amerikai futó.  

Ugyanis a 31 éves atléta, aki speciális protézist használva szeretett volna rajthoz állni a tavalyról az idei nyárra halasztott ötkarikás játékokon, jelentkezését elutasította a WA illetékes testülete, így nem maradt számára más lehetőség, mint jogi úton kiharcolni az olimpiai szereplést. Mindenesetre nem lesz egyszerű dolga, hiszen a nemzetközi Sportdöntőbíróság korábban már kimondta, hogy Leeper nem versenyezhet az épek mezőnyében.



Az atlétikai világszövetség azzal indokolta az amerikai paralimpikon kérésének elutasítását, hogy az általa használt mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető "tisztességtelen versenyelőnyt" jelentene a futó számára az ép sportolókkal szemben, ugyanis a különleges szénszálas protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének.

„Nem helyes, hogy a World Athletics továbbra is diszkriminálja a fogyatékkal élő fekete sportolókat, és hogy a WA által kinevezett testület ismét szentesítette ezt a diszkriminatív bánásmódot" – fogalmazott Leeper, aki 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es, londoni paralimpián.

Főkép forrása:
USA TODAY Sports/Kirby Lee

További cikkek