Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Már az égi tájakon rója a kilométereket a futólegenda

10perc.hu
2021. 04. 24.
Már az égi tájakon rója a kilométereket a futólegenda

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően szombaton elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója.

Egy legendával megint kevesebb, ugyanis hetvenhat éves korában szombat reggel meghalt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. A legendás tájfutót tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaság új tagjának, miután az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből. Az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja 2020. április 21-én került hivatalosan a Nemzet Sportolói közé.

Monspart Sarolta a futás egyik legnagyobb alakja, a magyarság nagykövete volt, aki 1972-ben első magyarként nyert egyéni világbajnoki címet, 1976-ban pedig első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. Magyarországon ő volt az első nő, aki hivatalosan rajthoz állhatott egy maratoni versenyen, és Csepelen elért három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett.

„Amiben bíztam, valósággá vált. Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi. Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem, ősztől már majd lehet” – mondta tavaly az MTI-nek Monspart Sarolta, azután, hogy a Nemzet Sportolói közé került.

Szombat reggel óta már az égi tájakon rója a kilométereket…

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek