Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Áttörést ért el a szuperbaktériumok elleni harcban egy magyarok által vezetett kutatócsoport

10perc.hu/MTI
2024. 09. 27.
Áttörést ért el a szuperbaktériumok elleni harcban egy magyarok által vezetett kutatócsoport

Új szuperbaktérium-térképet készítettek magyar kutatók, amely áttörést hozhat az antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések kezelésében.

Egy magyarok vezette kutatócsoport áttörő felfedezést tett a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, amikor egyedülálló szuperbaktérium-térképet készítettek a világ legveszélyesebb kórházi baktériumainak globális jelenlétéről és terjedéséről. A HUN-REN (Magyar Kutatási Hálózat) tájékoztatása szerint a kutatást a Szegedi Biológiai Központban működő Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium irányította, és az eredmények új lehetőségeket nyithatnak meg az antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések elleni harcban.

A kutatók bakteriofág alapú kezelést fejlesztenek, amely a hatástalanná vált antibiotikumok ígéretes alternatívája lehet. A kutatás során Kintses Bálint és Papp Balázs vezetésével a csoport együttműködött a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriummal, és öt kelet-európai ország egészségügyi intézményeivel. Az elkészült térkép a Acinetobacter baumannii nevű, legveszélyesebb kórházi kórokozó kelet-európai és globális előfordulásának mintázatait tárja fel.

A kutatás során a szegedi tudósok a baktériumok génkészletének részletes elemzésére építettek, amely pontos információt nyújt a szuperbaktérium-fajok változatosságáról. A bakteriofágok, melyek kizárólag baktériumokat fertőznek meg, ideálisak lehetnek a baktériumok ellen, azonban a specifikus jellegük miatt minden egyes változatra külön fágot kell találni, ami megnehezíti a terápiák alkalmazását.

A kutatók megállapították, hogy bár a fajon belüli változatosság óriási, egy-egy régióban csak néhány változat dominál. „Ha rendelkezésre állna legalább 8-10 különböző, az adott régióra szabott bakteriofág-készítmény, az adott baktérium okozta kórházi fertőzések 80 százalékát kezelni lehetne” - hangsúlyozták.

A közlemény szerint a fágterápia széles körű elérhetősége érdekében a gyógyszer-engedélyezési szabályok betartása szükséges.

További cikkek