Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A templomos lovagok legendájához kötődik péntek 13-a eredete

10perc.hu
2024. 09. 13.
A templomos lovagok legendájához kötődik péntek 13-a eredete

A péntek 13 babona a templomos lovagok letartóztatásához köthető, 1307. október 13-ára. A babona hátterében a templomosok története és régi népi hiedelmek állnak.

A péntek 13-a iránti félelem világszerte ismert babona, amelynek eredete a középkori templomos lovagok történetéhez köthető. Az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint a babona gyökerei 1307. október 13-ára, péntekre nyúlnak vissza, amikor Jacques de Molay, a Templomos Lovagok vezetője és társai letartóztatásra kerültek, majd évekkel később elevenen megégették őket - közölte az Index.

A triszkaidekafóbia vagyis a tizenhármas számtól való félelem, állítólag már az ókorban is létezett. Az Egyesült Államokban a babonát annyira komolyan veszik, hogy a felhőkarcolóknak gyakran nincsen tizenharmadik emelete, és az amerikai elnök Franklin Delano Roosevelt is kerülte a tizenhármas asztaltársaságokat. Az Apolló 13 űrrepülés kapcsán is sokan a babonát emlegetik, mivel az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete meghiúsult

A babona hátterében több magyarázat is áll. Például, a Biblia szerint pénteken feszítették meg Jézus Krisztust, és a paradicsomi bűnbeesés is ezen a napon történt. Az utolsó vacsora is szerepet játszik a babonában, hiszen Jézus tizenkét apostolával, összesen tizenháman ültek az asztalnál, közülük Júdás volt az utolsó, aki csatlakozott.

A péntek félelme részben abból ered, hogy az XIX. századig Európában gyakran végrehajtották a nyilvános kivégzéseket ezen a napon. A régi népi hiedelmek szerint a péntek gonosz nap, nem alkalmas házasságra, költözésre vagy hosszú útra.

A Templomos Lovagok története szorosan kapcsolódik a babonához. A rendet 1118-ban alapították a Szentföldön, Hugues de Payens vezetésével. A templomosok gyorsan népszerűvé váltak és hatalmas támogatókra találtak Európa különböző országaiban. Azonban IV. Fülöp francia király, aki nemcsak pénzügyi érdekeit akarta szolgálni, hanem hatalmi fenyegetést is látott a templomosokban, 1307. október 13-án pénteken letartóztatta őket, elvették vagyonukat, és koholt vádakkal elítélték őket. Jacques de Molay, a rend vezetője, 1314-ben elevenen megégett.

Bár a templomos rend hivatalosan megszűnt, túlélőik Portugáliában és Skóciában újraszerveződtek, és más országokban is fennmaradtak, például Magyarországon is. A modern korban különféle templomos szervezetek és szekták léteznek, köztük az 1984-ben alapított Naptemplom Rendje és a Templárius Alapítvány Gyomaendrődön.

A templomosok története és a péntek 13 babonája ma is élénken hat az emberek fantáziájára, és számos modern kultúrában és médiában jelenik meg.

További cikkek