392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A PesText Tavasz vendége lesz David Machado és Davide Calí is

10perc/MTI
2024. 03. 20.
A PesText Tavasz vendége lesz David Machado és Davide Calí is

Több nemzetközi íróval lehet találkozni április 26-án és 27-én.

A idei PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál tavaszi rendezvényén többek között a Boldogságmutató című regényével világhírűvé vált portugál David Machado, a komoly gyerekkönyvek szerzőjeként ismert olasz Davide Calí, valamint a holland Milo Van Bokkum írókkal találkozhat a közönség a Három Holló Kávéházban.

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) szervezésében megvalósuló kétnapos eseményen olyan ismert magyar írók, újságírók, műfordítók beszélgetnek a vendég írókkal, mint Bánki Éva, Czakó Zsófia, Puskár Krisztián, Szél Dávid, Szűcs Péter és Urbán Bálint.

A beszélgetések idegen nyelven zajlanak, amelyhez a szervezők tolmácstechnikát biztosítanak a közönségnek. A helyszínen megvásárolhatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség.

David Machado portugál író hírnevét gyerekkönyvekkel alapozta meg, majd sorra jelentek meg felnőtteknek írott regényei és novellái. 2015-ben a Boldogságmutató című regényével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A Boldogságmutató drámai és realisztikus regény, amely David Machadót generációja legjobb regényírói közé emeli. A szerzővel Urbán Bálint luzitanista irodalmár, műfordító beszélget.

Giulia Caminito olasz írónő regényei a társadalmi visszásságokat, generációs szorongásokat, a családi élet nehézségeit, traumáit dolgozzák fel. A tó vize sohasem édes című regénye alapvetően egy veszteségekkel terhelt felnövéstörténet, amelyben a dinamikus narrátori hang beavat a főszereplő gondolataiba és egy-egy pillanatra beleshetünk az olasz városok életének kevésbé csillogó díszletei közé is. Giulia Caminitót Czakó Zsófia író, műfordító kérdezi.

Oya Baydar török író fiatal korától kezdve résztvevője a törökországi munkásmozgalomnak, egyetemfoglalásoknak és tüntetéseknek. 1980-ban Németországba szökött, ahol közeli tanúja volt a szocialista rendszerek összeomlásának. 1992-ben tért vissza Törökországba, ahol továbbra is aktív politikai szerepet vállal, egyúttal az ország egyik legnépszerűbb írója. Legújabb regénye magyarul Az elveszett szó. Az eseményen beszélgetőtársa Bánki Éva író, irodalomtörténész lesz.

A svájci születésű olasz író, Davide Calí képeskönyveket és képregényeket ír, elsősorban gyerekeknek és kamaszoknak. Számos könyve olvasható magyarul, köztük Az ellenség és a Boldoságárus, legfrissebb megjelenése a Szavazz a farkasra! Az olasz írót Szél Dávid szakpszichológus, blogger kérdezi.

Luca Novelli olasz karikaturista és író. 1967-ben alkotta meg első rajzait egyetemi kiadványokban. Magyarul megjelent képregényei középpontjába olyan tudósokat helyez, akik felfedezéseikkel megváltoztatták az emberi gondolkodást, mint Leonardo da Vinci, Stephen Hawking, Albert Einstein, Maria Curie és Nikola Tesla. A beszélgetést Puskár Krisztián kulturális újságíró vezeti.

Milo Van Bokkum holland újságíró és író első magyar nyelven kiadott kötete a világ legfurcsább országhatárait és azok történetét mutatja be. A szerző idegenvezetőként is dolgozik, korábban Oroszországban és Ukrajnában vezetett utazásokat, a háború kitörése óta inkább a Balkánra, Magyarországra, Lengyelországra és a Balti államokra fókuszál. Határok - Miért ott, miért így? (A világ legfurcsább országhatárainak történetei) című kötete különleges példákon keresztül vizsgálja, illetve mutatja be, mitől olyan izgalmas az országokat elválasztó vonalak kérdése. Az íróval Szűcs Péter író, utazó blogger beszélget.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek