Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Így ünneplik a magyarok a Halloweent

10perc.hu
2022. 10. 31.
Így ünneplik a magyarok a Halloweent

Tökfaragással és jelmezek készítésével töltik a legtöbb időt az eredetileg külföldön hagyományteremtő ünnepet a honfitársaink.

A Halloween a mindenszentek előestéje október 31-én, ami az All-Hallows-Eve kifejezésből ered. Ez egy régi kelta ünnep, ami Írországban és Skóciában élő törzsektől ered. Ezen a napon ünnepelték a nyár végét, ilyenkor egyszerre hódoltak a napistennek és a holtak urának.

Amerikában már az 1900-as években vált népszerű ünneppé, de az internetnek és a médiumoknak köszönhetően ma már számos országban ismerik a Halloween ünnepét, köztük Magyarországon is!

Hazánkban a 2000-es évek elején került be a köztudatba és egyre többen beöltöztek jelmezekbe, szerveztek halloweeni bulikat és készítettek töklámpásokat.


A töklámpások a Halooween jelképévé váltak     Fotó: Freepik


Maradandó hagyományként ünneplik a Halloweent 2016 óta a Tök és Forralt Bor Fesztiválon, Ráday utcában. Itt a jelmezbe öltözött gyerekek ugyanúgy kérhetnek csokit az utcában lakóktól, ahogy azt az Amerikai filmekben is látni szokás.

Nagy Adrienn, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum néprajzos-muzeológusa szerint a Halloween Európa szerte egyre népszerűbb, bár a magyarok visszafogottan ünnepelnek, leginkább tökfaragással és jelmezek készítésével élik ki fantáziájukat.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek