Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Áremelkedés: a könyv lassan tényleg luxuscikké válhat

10perc.hu
2022. 10. 18.
Áremelkedés: a könyv lassan tényleg luxuscikké válhat

Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban, míg a kemény táblás könyvekhez szükséges úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható.

A papír dinamikusan drágulása sújtja a hazai nyomdaipart és könyvkiadókat. Karácsonyra a könyv lehet a „legmegfizethetőbb luxuscikk” a szakma szerint. A magyar nyomdaipar és a könyvkiadók is sok megpróbáltatáson vannak túl az idén, de a legjobban talán a papír árának az elszállása és a vásárlóerő jelentős gyengülése sújtotta őket.

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát. Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban. A kemény táblás könyvekhez szükséges úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a VG-nek elmondta, az idehaza kiadott könyvek eladott példányszáma 2021-ben nagyon jól alakult, régen volt ilyen magas. Különösen azok a nagy kiadók jártak jól, amelyek a bejáratott webshopjukkal át tudták vészelni a pandémiát is.


Az áremelkedés ellenére az ünnepekkor a könyv lesz a legmegfizethetőbb luxuscikk     Fotó: freepik.com


Viszont a kisebb szereplők – köztük számos családi mikrovállalkozás – állami segítségre szorulhatnak manapság. A legnagyobb bajban a szak- és rétegkönyveket kiadók lehetnek. Ők adják a könyvtermés nagyjából 40 százalékát, és a kisebb szakkiadók állami támogatásra szorulnának.

Gál Katalin ezzel kapcsolatban nagy gondnak nevezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem utalja időben a könyves szakmának megítélt támogatásokat, amelyek ráadásul sokat csökkentek is, és a hosszú ideje bevált Márai-programot – amelynek keretében az állam nagy példányszámban vásárolt könyveket – szintén felszámolták.

A szektor idei sikere leginkább a karácsonyi eladásoktól függ. Gál Katalin úgy vélekedett, hogy valamennyi áremelkedés ellenére az ünnepekkor a könyv lesz a legmegfizethetőbb luxuscikk. Ugyanis már azzá vált.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek