Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Sziget – többmillió eurós világsztárok, 450 ezer bulizó a fesztiválon

10perc.hu
2022. 08. 16.
Sziget – többmillió eurós világsztárok, 450 ezer bulizó a fesztiválon

Tegnap éjjel véget ért a 28. alkalommal megrendezett Sziget fesztivál, amelyre 103 országból érkeztek vendégek, hogy bulizzanak egy nagyot az 54 országból érkezett fellépők koncertjein.

Véget ért Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, az idén 28. alkalommal megrendezett Sziget. Az idén hatnapos rendezvényen – ezúttal nem volt mínusz egyedik és nulladik nap – mintegy 450 ezren buliztak. Ez a szám elmaradt a legutóbbi, még 2019-ben megtartott, akkor hét napig tartó fesztivál látogatottsági számától, hiszen 3 évvel ezelőtt 530 ezren voltak a Szigeten.

A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem teltházas. Az augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várták a látogatókat, akik már a kezdés előtt elkezdték megszállni a rendezvény helyszínét. Összesen 103 országból érkeztek vendégek, és 54 ország művészei mozgatták meg a nagy hőségben is kitartó tömeget.



A tegnap véget ért Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, míg a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euróra rúgott idén.

Napi átlagban idén többen voltak a fesztiválon, mint legutóbb. Bár létezik háromnapos jegy is, a bérletesek nagyja hatnapos jeggyel jött, ami azt okozta, hogy sokkal kiegyenlítettebb lett a közönségszám eloszlása" – fejtette ki az MTI kérdésére a Sziget főszervezője.

Kádár Tamás elárulta, a közönség ízlése és a fellépők színpadi showja időnként bizony nem találkozott. Dua Lipa műsorának minden tizedmásodperce tökéletesen meg van tervezve. Justin Bieber valóban kapott kedvezőtlen reakciókat, másoknak viszont életre szóló élményt jelentett a koncertje.

Nem egyszerű a közönség ízlésének megfelelni. A vasárnapi nagyszínpados headliner, az ausztrál Tame Impala például nagyszerű koncertet adott, de ez nem feltétlenül találkozott a közönség reakciójával" – vélekedett a főszervező.



Kádár Tamás kiemelte, hogy számos újdonságot vezettek be idén, és ezek a vártnál is jobban sikerültek. Nagyon jól működött, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára került át, a fesztivál területén a közlekedés flottabbá vált.

Gondot okozott ugyanakkor, hogy - mint fogalmazott - a hatalmas látogatószámmal nincs arányban a fővárosi taxik száma és bizonyos időszakokban szinte lehetetlen volt taxit kapni.

A Sziget közönségének fele külföldi és számunkra kedvező volt, hogy a nagyfesztiválokra egész Európában hatalmas igény mutatkozott a korlátozások után. A gyakorlatban ez úgy mutatkozott, hogy a nyugat-európai fiatalok többsége a teljes élményre vágyott, és míg korábban sokan háromnapos jeggyel érkeztek, idén inkább a hatnapos bérletet vásárolták meg elővételben" – mondta Kádár Tamás.

A Sziget jövőre ünnepli 30. születésnapját. A főszervező elárulta, további fejlesztéseket terveznek, és szeretnék visszahozni a látványos dekorációt, amit idén takarékossági okokból visszavágtak.

Főkép forrása:
MTI/Mónus Márton

További cikkek