Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Az égi színpadon játszik tovább a színészlegenda… Elhunyt Haumann Péter

10perc.hu
2022. 05. 28.
Az égi színpadon játszik tovább a színészlegenda… Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth-, és Jászai-díjas nemzet színésze méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Gyászol a magyar művészvilág, hiszen egy igazi színészlegenda távozott ma el közülünk. Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze. Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Egyedi orgánumú, sokoldalú művész, sajátos humorral megformált vígjátéki alakjai mellett drámai erejű alakításaival is emlékezetes sikereket aratott. Emlékezetes alakítása volt az Állítsátok meg Arturo Uit címszerepe, a Sok hűhó semmiért Benedekje, a Hamlet Claudiusa, kiváló volt, mint Volpone Ben Jonson darabjában, vagy Albinként az Őrült nők ketrecében.



Több mint háromszáz alkalommal játszotta el Tust, a kivénhedt színházi macska szerepét a Madáchban, a Macskák című musicalben. Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában. Rendezéssel is foglalkozott, hat darabot vitt színre.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A Halhatatlanok Társaságának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Főkép forrása:
Instagram

További cikkek