Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Pink Floyd: három évtized hallgatás után Ukrajnáért szól az új daluk

10perc.hu
2022. 04. 09.
Pink Floyd: három évtized hallgatás után Ukrajnáért szól az új daluk

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel, akinek egyik videóját is felhasználták.

Vélhetően már maguk a legendás Pink Floyd zenészei sem gondolták azt, hogy lesz olyan esemény vagy alkalom, hogy egy új dallal jelentkezzenek a világ előtt. Ám az orosz-ukrán háború, a mindennapi borzalmak átírták az elképeléseket, és csaknem három évtized után új dallal jelentkezett a Pink Floyd, hogy adományokat gyűjtsön a háborútól szenvedő ukrán nép megsegítésére.

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel. A számhoz az ukrán énekes – aki a háború hírére hazatért amerikai turnéjáról és beállt a területvédelmi egységekhez – egy videóját használták fel, amelyen egy ukrán hazafias dalt ad elő a kijevi Szent Szófia-székesegyház előtt, és amelyet a közösségi médiában osztott meg.



David Gilmour, a Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője 2015-ben Londonban már fellépett a BoomBoxszal, azt mondta, a videó olyan erősen megérintette, hogy úgy érezte, muszáj zenébe foglalni érzelmeit. Gilmour a dal írása közben beszélt Hlivnyukkal, akit épp kórházban ápoltak egy gránátrepesz okozta sérülés miatt.

A dal bevételét a Ukraine Humanitarian Relief Fund segélyszervezetnek ajánlják fel. „Ki akarjuk fejezni támogatásunkat Ukrajnának, és ily módon is meg akarjuk mutatni, hogy a világ legnagyobb része totálisan helytelennek tartja, hogy egy szuperhatalom lerohanjon egy olyan független, demokratikus országot, mint amilyenné Ukrajna vált” – mondta David Gilmour.

Főkép forrása:
The Guardian

További cikkek